Mobilitātes jaunās stratēģijas: latvieši Ķīnā - Mellupe, Arta (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba mērķis - raksturot un izvērtēt latviešu diasporas veidošanās iezīmes Ķīnā ģeogrāfiskās mobilitātes stratēģiju pārmaiņu ietekmē. Teorijas daļā apskatīta jauno mobilitātes stratēģiju izpētes pieredze un ietekme migrācijas teorijas attīstībā. Pētījumā analizētas aktuālās imigrācijas procesu tendences Ķīnā. Raksturotas un izvērtētas latviešu diasporas iezīmes Ķīnā 20. un 21. gadsimta sākumā. Pētījumā apskatīta Latvijas iedzīvotāju mobilitātes stratēģija, kas līdz šim akadēmiskā vidē nav tikusi skatīta. Pētījums veikts ar aptaujas un ekspertu interviju metodēm. Darbā secināts, ka ne vien ekonomiskie faktori ir noteicošie cilvēku izbraukšanai no valsts, bet arī ne-ekonomiskie, kas attīstījušies no cilvēka vēlmēm pēc jaunatklājumiem, piedzīvojumiem un citiem uz individuālās ģeogrāfijas izjūtās balstītiem apsvērumiem. Atslēgas vārdi: emigrācija, imigrācija, Ķīna, latvieši

The aim of this master's thesis is to study the characteristics of Latvian diaspora formation in China and to evaluate these characteristics in the context of changes in geographic mobility strategies. In the theoretical part research experience in new strategies of mobility as well as the impact of migration theory trends are discussed. The study analyzes the current trends of immigration to China. The paper describes characteristics of the Latvian diaspora in China in 20th and 21st centuries. The study examined one of the mobility strategies for Latvians that so far has not been analysed by Latvian scholars. The study was done using the following methods - quantitative questionnaire, expert interviews and qualitative tools of analysis. The study found that not only economic factors are determinants for people leaving a country. Non-economic factors, such as individual desires, expectations of adventures as well as more personal geography – myths are also important.
New strategies of mobility: Latvians in China
Keywords: Ģeogrāfija