"Nolikto atslēgu principa ievešana un tā tiesiskais regulējums Latvijā" - Lapiņa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba tēmas aktualitāti nosaka tas, ka šobrīd grozījumi Maksātnespējas likumā ir izskatīti 2.lasījumā un ir atbalstīts priekšlikums par Maksātnepsējas likuma papildināšanu ar “nolikto atslēgu principu”, kas ir jauns tiesību institūts Latvijas tiesību sistēmai. Darba mēŗkis ir izpētīt - kas ir “nolikto atslēgu princips”, kādi problēmjautājumi ar tā ieviešanu Latvijas tiesību sistēmā varētu rasties un kādi varētu būt to iespējamie risinājumi. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, ir uzdevumi noskaidrot kāds ir fiziskas personas maksātnespējas mērķis un vai “nolikto atslēgu princips atbilst tā būtībai”, izpētīt vai pastāv citi varianti, kādā veidā īstenot “nolikto atslēgu principu”, izpētīt, kas notiks ar blakus saistībām kā galvojums, ja šādu principu ieviestu, noteikt iespējamos problēmjautājumus, kas saistīti ar “nolikto atslēgu principa” ieviešanu, izpētot darba gaitā apkopoto informāciju, dot iespējamos problēmjautājumu risinājumus. Problēmjautājumu risināšanai autore izvirza priekšlikumus kā, piemēram, “nolikto atslēgu principu” iekļaut citos tiesību aktos un atstāt to kā izvēles iespēju patērētājam. Atslēgvārdi: nolikto atslēgu princips, maksātnespējas process, nodrošinātais kreditors, saistību dzēšana procedūra maksātnespējas ietvaros.

The thesis “Non recourse loan implementation and its legal regulation in Latvia” describes topical subject in Latvia, because it is a new civil rights institute of the insolvency law. The aim of the Bachelor is to find out what is the non recourse loan, what issues might appear when introducing the non recource loan into Latvian system of law and what could be possible solutions. The tasks for the thesis are to find out what is the purpose of the insolvency for a person and if the non recourse loan corresponds to its actual meaning, as well as to search whether other options exist how to implement the non recourse loan, to find out what will happen with guarantees by implementing this principal, to define the possible issues related to introducing the non recourse loan and to give the possible solutions after gathering the neccessary information. To solve identified issues, author puts forward various proposals, such as including the non recourse loan into other law and to leave it as an option for a consumer who could choose to use it or not. Keywords: non recourse loan, insolvency, secured creditor, the procedure of extinguishing obligations in succession.
"Non recourse implementation and its legal regulation in Latvia "
Keywords: Juridiskā zinātne