Redzes lauka izmaiņu progresijas risks dažādu glaukomas stadiju gadījumos - Osinoveca, Katerīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads: Glaukoma ir hroniska, progresējoša redzes nerva deģeneratīva saslimšana, kas rada raksturīgu, neatgriezenisku redzes lauka defektu. Glaukomas gadījumā ir nepieciešama pastāvīga terapija intraokulārā spiediena samazināšanai, lai pēc iespējas kavētu redzes lauka defekta progresiju. Glaukomas progresijai ir ļoti individuāla gaita, tādējādi ir grūti paredzēt, cik strauji progresēs esošais redzes lauka defekts. Nosakot kumulatīvo redzes lauka progresijas risku dažādu glaukomas stadiju gadījumos, būtu iespējams savlaicīgi paredzēt ātrāku defekta progresiju un veikt atbilstošas korekcijas pastāvošajā glaukomas terapijas plānā. Darba mērķis: Noteikt kumulatīvo redzes lauka izmaiņu progresijas risku dažādu glaukomas stadiju gadījumos. Materiāli un metodes: Retrospektīvs pētījums. Pētījumā tika iekļauti pacienti, kas laika posmā no 2017.g. līdz 2021. gadam bija ārstējušies RAKUS Oftalmoloģijas klīnikas ambulatorajā daļā saistībā ar primāru atvērta kakta glaukomu. Datu apkopojums: Microsoft Office Excel 2010. Statistikas datu apstrāde: IBM SPSS Statistics 22. Rezultāti: Pētījumā tika analizēti 96 pacientu veselības dati. No 96 pacientiem 76 ir sievietes un 20 vīrieši. Pacienti tika sadalīti trijās grupās atbilstoši PAKG stadijām. Pirmajā grupā bija 35 cilvēki, otrajā - 31 cilvēks, un trešajā – 30 cilvēki. Pacientiem ar pirmo PAKG stadiju vidējais intraokulārais spiediens bija 15 mmHg, pacientiem ar otru stadiju 15 mmHg, un pacientiem ar trešo PAKG stadiju 17 mmHg. Pirmās grupas pacientiem intraokulārā spiediena mērījumu mediāna ir 15 mmHg, otrajai grupai 16 mmHg, trešajai - 18 mmHg. Pacientiem ar pirmo PAKG stadiju MD izmaiņu progresija bija -3,94 dB piecu gadu laikā, vidēji -0,79 dB/gadā. Pacientiem ar otro PAKG stadiju MD samazinājas par 4,84 dB piecu gadu laikā, un MD izmaiņu progresija bija -0,96 dB/gadā. Trešās stadijas pacientiem MD izmaiņu progresija sastādīja -4,44 dB piecu gadu laikā, kas vidēji ir 0,88 dB/gadā. Analizējot PSD rādītāja izmaiņu progresiju, tika iegūti sekojoši dati: pacientiem ar pirmo stadiju PSD progresēja par 0,823 dB, pacientiem ar otro stadiju par 1,57 dB, un pacientiem ar trešo PAKG stadiju par 1,44 dB piecu gadu laikā, kas nozīmē attiecīgi 0,16 dB/gadā, 0,3 dB/gadā un 0,29 dB/gadā. MD primāras atvērta kakta glaukomas gadījumā progresēja par 0,164 dB atrāk pacientiem ar sistēmiskas slimības esamību, tomēr netika konstatēta klīniski nozīmīga atšķirība. Secinājumi: Rezultāti paradīja, ka visstraujākais primāras atvērta kakta glaukomas izraisītu redzes lauka izmaiņu progresijas ātrums ir pacientiem ar otro slimības stadiju. Pacientiem ar sistēmisku slimību esamību redzes lauka izmaiņu progresijas ātrums ir lielāks. Vidēji intraokulārā spiediena mērījumi piecu gadu laikā bija augstāki pacientiem ar otru un trešu PAKG stadijām.

Introduction: Glaucoma is a chronic, progressive degenerative disease of the optic nerve that causes a characteristic, irreversible visual field defect. In glaucoma, continuous therapy is required to reduce intraocular pressure to prevent the progression of the visual field defect as much as possible. The progression of glaucoma has a very individual course, so it is difficult to predict how fast the existing visual field defect will progress. By determining the cumulative risk of visual field progression in different stages of glaucoma, it would be possible to predict faster progression of the defect and make appropriate adjustments to the existing glaucoma treatment plan. Aim of the study: To determine the cumulative risk of visual field defect progression in different stages of glaucoma. Materials and methods: a retrospective study. The study included patients who in the period from 2017 until 2021 had been treated in the RAKUS Ophthalmology Clinic for primary open-angle glaucoma. Data collection: Microsoft Office Excel 2010. Statistical data processing: IBM SPSS Statistics 22. Results: The study analyzed the health data of 96 patients - 76 women and 20 men. Patients were divided into three groups, depending on the initial stage of primary open-angle glaucoma, in the first group were 35 people, in the second - 31 people and in the third - 30 people. The mean intraocular pressure was 15 mmHg in patients with the first stage of POAG, 15 mmHg in patients with the second stage of POAG, and 17 mmHg in patients with the third stage of POAG. The median intraocular pressure measurements in the first group are 15 mmHg, in the second group 16 mmHg, and in the third group 18 mmHg. In patients with first-stage POAG, the progression of MD changes was -3.94 dB over five years, with a mean of -0.79 dB/year. In patients with second-stage POAG, the MD decreased by 4.84 dB over five years, and the progression of MD changes was -0.96 dB/year. In pacients with third stage, the progression of MD changes was -4.44 dB over five years, with a mean of -0.88 dB/year. Analyzing the progression of the change in PSD, the following data were obtained: patients with first stage PSD progressed by 0.823 dB, patients with second stage by 1.57 dB, and patients with third stage PAKG by 1.44 dB over five years, accordingly 0,16 dB/year, 0.3 dB/year and 0.29 dB/year. MD in primary open-angle glaucoma progressed to 0.164 dB faster in patients with systemic disease, but no clinically relevant difference was observed. Conclusions: The results showed that the fastest rate of progression of visual field changes due to primary open-angle glaucoma was in patients with second stage of disease. Patients with systemic disease have a higher risk of progression of visual field changes. Average intraocular pressure measurements over five years were higher in patients with second and third stages of POAG.
Progression risk of visual field changes in different glaucoma stages
Keywords: Medicīna; Primāra atvērta kakta glaukoma; Perimetrija; Redzes lauka izmaiņas; Glaukomas progresija un prognoze