Notariālo procesu problēmjautājumi mantojuma lietu vešanā - Nātriņš, Daniēls (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā tika izvirzīti mērķi un uzdevumi notariālo procesu problēmu konstatēšanā. Tika analizēti testamenti un to iespējami veidi, apskatīta to vēsturiskā attīstība un to realizācijas problēmas mūsdienās, pievēršot īpašu uzmanību privāto tes-tamentu izvēlēšanās iespējamajām sekām, vienlaicīgi norādot uz publisko testamentu priekšrocībām. Tika apskatīta inventāra tiesība un tās tiesiskā regulējuma problēmas, kā arī rasti ieteikumi problēmu atrisināšanai. Lai pamatotu autora paustos argumentus, bakalaura darba pētījumā tika izmantota Latvijas tiesu prakse, kā arī ārzemju normatīvie akti un intervijas ar zvērinātiem notāriem. Tika secināts, ka esošais tiesiskais regulējums pilnībā neaizsargā potenciālo testatoru un mantinieku intereses, tamdēļ darbā ir ieteikti tiesiskā regulējuma grozījumi, kuri varētu atrisināt esošās problēmas.

In this Bachelors work there were made goals and tasks for the research of the notary process problematics. Testamonies and their possible types were analyzed and also their historical development and their realization problems, taking a special atten-tion to the consequences of the choice of private testamony, meanwhile pointing on the privileges of public testamonies. The jurisdictional problems and their solutions where analyzed in the cases where inventory law is used. To argumentate authors thesis, national law and foreign law were used and al-so the normative regulations and interviews with sworn notaries were analyzed. Aut-hor realized that the current jurisdictional regulation does not fully protect the potential testathors and inherritators interests, so there were produced advices for the national law regulations that could solw the current problems.
Notarial process problematic issues in inheritance cases
Keywords: Juridiskā zinātne