Fiziskās aktivitātes sākumskolā – veselīga dzīvesveida pamatnosacījums - Apse, Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba nosaukums ir “ Fiziskās aktivitātes sākumskolā – veselīga dzīvesveida pamatnosacījums” autore Līga Apse. Darba mērķis ir analizēt teorētiskās atziņas par fizisko aktivitāšu ietekmi uz veselīgu dzīvesveidu, to attīstības nodrošināšana un veikt praktisko pētījumu. Pētījuma uzdevumi bija analizēt pedagoģisko literatūru un informācijas avotus par sākumskolas vecumposma fiziskajām aktivitātēm, analizēt teorētiskos avotus par veselīgu dzīvesveidu, analizēt bērnu vajadzības un vides nodrošinājumu pētāmā temata aspektā, izstrādāt praktiskā pētījuma plānu un analizēt iegūtos rezultātus. Darba autore izvirzīja pētījuma jautājumu - kā fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs var ietekmēt veselīgu dzīvesveidu? Bakalaura darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā tiek analizētas pedagoģijas, psiholoģijas nozarēs valdošās teorijas un literatūras avoti par veselīgu dzīvesveidu un veselīgu dzīvesveidu ietekmējošajiem pamatfaktoriem. Otrajā bakalaura daļā tiek veikts pētījums, lai noskaidrotu skolēnu un vecāku paradumus saistībā ar veselīgu dzīvesveidu. Veicot pētījumu darba autore noskaidroja, ka skolēnu izpratni par veselīgu dzīvesveidu var uzlabot, mācību saturā iekļaujot informāciju par uzturu, fizisko aktivitātāšu nozīmi. Pētījuma rezultātā skolēnu rādītāji bija uzlabojušies, kas liecina, ka ieviestie uzlabojumi bija veiksmīgi. Bakalaura darbs sastāv no 56 lapaspusēm, 27 attēliem, 3 tabulām, 41 izmantotās literatūras avotiem un 2 pielikumiem. Atslēgas vārdi: fiziskās aktivitātes, veselīgs dzīvesveids, veselīgs uzturs, veselība, skolēna izpratne, izpratnes sekmēšana.

The title of the bachelor thesis is “Physical activities in primary school – core of the healthy lifestyle”. Author of the bachelor thesis – Līga Apse. The main objective is to analyse theoretical statements about the impact that the physical activities have on healthy lifestyle, ensuring the development of physical activities and to conduct a practical research. Main tasks of the research was: to analyse pedagogical literature and sources of information about physical activities in the age group of primary school; to analyse theoretical sources about healthy lifestyle; to analyse children needs and appropriate environment in the context of the thesis; to develop plan for the practical research and to analyse it’s results. Author of the thesis did state the main question of the research – how physical activities and healthy nutrition impact the healthy lifestyle? Bachelor thesis consists of two parts. The first part contains the analysis of the main theories and literature sources in pedagogical and psychological fields about healthy lifestyle and healthy lifestyle factors. The second part of the thesis contains author’s conducted research to define the healthy lifestyle habits of pupils and parents. By conducting the research author clarified that pupils’ comprehension about healthy lifestyle could be improved by implementing more healthy nutrition and physical activities orientated content in the lessons. During the research the results of the pupils’ initial indicators were improved and it shows that content modification was successful. Bachelor thesis consists of 56 pages, 27 images, 3 tables, 41 literature sources and 2 appendixes. Key words: physical activities, healthy lifestyle, healthy nutrition, health, pupils’ comprehension, improvement of the comprehension.
Phycical activities in a primary school – precondition for healthy lifestyle
Keywords: Skolas pedagoģija; fiziskās aktivitātes; veselīgs dzīvesveids; veselīgs uzturs; veselība; skolēna izpratne