Ekspertīzes nozīme un loma civilprocesā - Kovaļova, Anna Luīza (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Ekspertīzes nozīme un loma civilprocesā”. Tēma ir aktuāla, jo likumā nostiprinātā ekspertīzes sevišķā noteikšanas kārtība bieži vien tiek apieta, iesniedzot lietpratēja atzinumu kā rakstveida pierādījumu lietā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ekspertīzes un eksperta atzinuma, kā arī citu ar šo jautājumu saistītu jēdzienu izpratni un tiesisko regulējumu. Kā arī noskaidrot, kā eksperta atzinuma esamība vai neesamība ietekmē tiesvedības iznākumu. Mērķa sasniegšanai autore analizēja Latvijas Civilprocesa likumu, Tiesu ekspertu likumu, kā arī citu valstu ar līdzīgu tiesību sistēmu civilprocesuālo normatīvo regulējumu ekspertīzes jautājumā. Salīdzināja likumos noteikto ar pastāvošo tiesu praksi. Pētījuma gaitā autore secināja, ka tiesai jābūt tiesībām noteikt ekspertīzi pēc pašiniciatīvas un ka ārpus tiesas eksperta atzinumam jāpastāv stingrāka pieņemšanas kārtība.

The topic of the bachelor thesis is "The meaning and role of expertise in civil proceedings". The topic is relevant because the special procedure for the determination of expertise, which is set out in the law, is often bypassed by submitting the expert's opinion as written evidence in the case. The purpose of the bachelor thesis is to explore the understanding and legal regulation of expertise and expert opinion, as well as other related concepts. It seeks to establish how the presence or absence of an expert opinion affects the outcome of the proceedings. In order to achieve the goal, the author analyzed the Latvian Civil Procedure Law, the Law on Court Experts, as well as other countries with a similar legal system in the field of civil procedure. The author compared the legal regulations with the existing case law. In the framework of the research, the author concluded that the court should have the right to order expert opinion on its own initiative and that there should be a stricter procedure of acceptance of out-of-court expert opinion.
The importance and role of expertise in civil proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; ekspertīze; eksperta atzinums; civilprocess; procesuālā līdztiesība; pierādīšanas pienākums