Jeņisejas labā krasta latgaliešu ciemi: iedzīvotāji un valoda - Levina, Olga (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbs veltīts Krasnojarskas novada Jeņisejas labā krasta latgaliešu ciemu vēstures un izceļotāju no Latgales pēcteču likteņu noskaidrošanai. Detalizēta uzmanība pievērsta Algaštikas un Kreslavkas ciemiem. Noskaidrota izceļotāju personvārdu sistēma, tuvāk pētīta divu latgaliski runājošu teicēju valoda. Darba galvenais mērķis ir bijis izpētīt 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma Vitebskas guberņas latviešu resp. latgaliešu izceļotāju likteņus Jeņisejas labā krasta ciemos, viņu identitātes apziņu, valodu un kultūru ietekmējošos apstākļus jaunajās dzīvesvietās, tāpat dzimtās valodas saglabāšanas pakāpi dažādos kontekstos un pie atšķirīgiem ekstralingvistiskiem faktoriem. Salīdzināti Algaštikas ciema iedzīvotāju personvārdi 20. gs. sākumā un mūsdienās. Noteiktas teicēju runas atbilsmes Krāslavas izloksnes īpatnībām Dienvidlatgalē. Sameklētas iespējamās Jeņisejas labā krasta latgaliešu dzīvesvietas Latgalē. Atslēgvārdi: Sibīrija, Jeņisejas labais krasts, izceļotāji, latgalieši, latgaliešu valoda, izloksne

This master’s thesis is devoted to Krasnoyarsk district latgalian villages on the right bank of Yenisei – inhabitants and language history. It is about the expatriates from Latgale and their families. The villages of Algashtika and Kreslavka are researched in detail . Elucidated expatriates personal system of words and closer studied language of two latgalian talking people. The main target of this research was to get a better understanding of latgalian expatriates of the end of the 19 century and the beginning of the 20 century, their consciousness of identity, language and cultural influence in their new place of residence, their native language conservation degree in various ways of extra-linguistic factors. Personal names of the inhabitants of the village of Algashtika are also compared at the beginning of 20th century and our days. Examined tellers speach of Kraslava dialect in South Latgale. The possible places of origin of the inhabitants on the right bank of Yenisei have been located. Key words: Siberia, Right bank of Yenisei, expatriates, latgalians, latgalian language, dialect.
Latgalian Villages on the Right Bank of Yenisei – Inhabitants and Language
Keywords: Filoloģija