Kriminālatbildība par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas - Dreimanis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Autors šajā darbā pēta Krimināllikuma 218. panta “Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas “ krimināltiesisko noregulējumu, apskatot tā vēsturisko attīstību, krimināltiesisko analīzi un panta pielietojumu tiesu praksē, kā arī salīdzinot Latvijas Krimināllikuma noregulējumu ar citu valstu normatīvajiem aktiem. Akcents tiek vērsts uz Krimināllikuma 218. panta kvalifikāciju, kļūdām kuras tiesa pieļauj, jo praksē pastāv gadījumi, kad tiesa bez subjektīvas puses sastāva analīzes atzīst personu par vainīgu noziedzīgā nodarījumā. Starp zinātniekiem pastāv dalīti viedokļi par noziedzīga nodarījuma pabeigšanas stadiju, viena puse uzskata, ka noziedzīgs nodarījums ir pabeigts ar brīdi, kad tiek veikta fiktīvu datu reģistrēšana, bet citi, kad noziedzīgi iegūtie līdzekļi tiek realizētu nodokļu samazinātā apmaksā.

The author in this paper explores criminal law section 218. “Avoiding tax and its related payments” criminal settlement, viewing its historical growth, criminal analysis, and sections appplication in court as well as comparing Latvian criminal law to other countries laws and regulations. Accent is focused on qualification of criminal law section 218, mistakes that courts permit, because in practice there are cases where court recognizes a person guilty in offence, without subjective side analysis. In between law scientists there are split view about question when offence is completed, one side considers that its completed when fictive data registration is made, but the other side says that its completed when unlawful resources have been used to pay underpaid taxes.
Avoiding tax and its related payments
Keywords: Juridiskā zinātne; Izvairīšanās; Nodokļi; Sastāvs; Nodarījums