Imigrācijas radītie draudi drošībai: gadījumu analīze caur integrācijas prizmu - Lāce, Agnese (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā tiek aplūkota tieši imigrācijas ietekme uz mērķa valsts iekšējo drošību, proti – ar imigrācijas jautājumiem saistītie nemieri un to izcelšanās iemesli. Darba mērķis bija rast atbildi uz sekojošu izpētes jautājumu: vai valstīs, kur notiek vai ir notikuši ievērojami imigrantu grupu radīti grautiņi vai protesta akcijas, pastāv pārlieku dāsna sociālā politika attiecībā pret imigrantiem, kas neveicina viņu ekonomisko integrāciju? Pēc piecu valstu – Itālijas, Dānijas, Lielbritānijas, ASV un Austrālijas – gadījumu analīzes, iespējams secināt, ka imigrantu ekonomiskā integrācija var tikt saistīta ar imigrācijas radīto ietekmi uz valsts iekšējo drošību, jo ir viens no nemierus izraisošajiem faktoriem, taču valsts to neveicina ar pārāk dāsniem sociālajiem pabalstiem imigrantiem salīdzinājumā ar pamatiedzīvotājiem, lai gan sociālā politika varētu tikt veiksmīgāk izmantota ekonomiskās integrācijas veicināšanai.

This thesis focuses on the effect of immigration on the internal security of the target country, namely, the riots associated with immigration issues and their origin. The aim of this thesis was to answer the following research question: “Is the social policy too generous towards immigrants leading to unsuccessful economic integration of immigrants in countries where riots concerned with immigration issues take place?”. Taking into account the results of case studies of five countries - Italy, Denmark, United Kingdom, USA and Australia, it can be concluded that immigrant economic integration can be correlated with the threats posed by immigration on state’s internal security as it is one of the factors fostering riots. However, the state does not promote the insufficient immigrant economic integration with generous social benefits and aid to immigrants in comparison to natives, even though social policy could be used more effectively to foster immigrant economic integration.
Threats posed by immigration on security: case study from the integration perspective
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)