Politiskās sistēmas vājums un fragmentācija Latvijā - Bandonis, Ivars (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbs „Politiskās sisitēmas vājums un fragmentācija Latvijā” analizē tādus sistēmas elementus kā lēmējvara, izpildvara, tiesu vara, pilsoniskā sabiedrība, politiskās partijas, to savstarpējās attiecības un izraisītās negatīvās sekas. Darbs apskata, kā publiskajam sektoram vajadzētu strādāt – birokrātijai, politiskajai izpildvarai, publiskā sektora plānošanai, salīdzinot to ar realitāti. Darba mērķis ir atrast Latvijas politiskās un administratīvās sistēmas trūkumus, atklāt to cēloņus un piedāvāt priekšlikumus sistēmas uzlabošanai. Autors darbā izvirza sekojošas hipotēzes: Vāji attīstītas politiskās partijas veicina politisko fragmentāciju nacionālā un reģionālā līmenī; neizglītota un neaktīva pilsoniskā sabiedrība katalizē politisko nestabilitāti; Latvijā ir nesekmīga attīstības plānošana, kas veicina fragmentāciju. Latvijā pastāv politiskā līmeņa fragmentācija, kas izpaužas kā nacionālā līmeņa politisko spēku nošķirtība no reģionālajiem politiskajiem spēkiem. Darba gaitā autors nonāk pie secinājumiem, ka, lai stiprinātu politisko sistēmu un novērstu tās fragmentāciju, nepieciešams veikt kompleksus pasākumus stiprinot un attīstot pilsonisko sabiedrību, politiskās partijas, sabiedrības izglītošanā, kā arī jāveicina publiskā sektora kompetence un motivācija strādāt, jāapkaro korupcija.

„Fragmentation and weakness of political system in Latvia” is analyzing political system elements, such as authority, executive power, civic society, political parties, there inner relations and caused negative effects. Work also analyzes how public sector should work - bureaucracy, executive politicians, public sector management and planning, comparing to reality. The goal of the Master's thesis is to find the disadvantages of political system of Latvia, and give solutions to discovered problems. The hipoteses of master’s thesis are: Weak political parties is the cause of political fragmentation in national and regional level. (Proven); Inactive and unknowing civic society is causing unstable political environment (Proven); Public sector planning is low developed and causes fragmentation (Proven); Latvia has fragmentation of political system- regional political parties are divided from parliamentary parties. (not proven) Author during studies has come to conclusions: In purpose to avoid fragmentation of political system and strengthen it, must be done complexed efforts in: Supporting development of civil society, political parties, education of society, rising the competence and motivation of public sector workers and fighting corruption.
Fragmentation and weakness of Political System in Latvia
Keywords: Vadībzinātne