Iedzīvotāju gatavība un prasmes sniegt pirmo palīdzību veselībai kritiskās situācijā - Jansone, Daiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma: „Iedzīvotāju gatavība un prasmes sniegt pirmo palīdzību veselībai kritiskās situācijās.” Tēmas aktualitāti pamato/nosaka: Neraugoties uz to, ka prasmei sniegt pirmo palīdzību vajadzētu būt katra cilvēka interesēs, prakse rāda, ka iedzīvotāju gatavība sniegt palīdzību un zināšanas šajā jomā, ir vērtējamas kā nepietiekamas. Tomēr tiek uzskatīts, ka daļu traumu izraisītu nāves gadījumu varētu novērst, veicot pamata pirmās palīdzības pasākumus notikuma vietā. Pētījuma mērķis: noskaidrot iedzīvotāju viedokli par viņu prasmi un gatavību sniegt pirmo palīdzību veselībai kritiskās situācijās. Pētījuma hipotēze – iedzīvotāji ir gatavi sniegt pirmo palīdzību veselībai kritiskās situācijās, bet tiem trūkst prasmes un zināšanas par pirmās palīdzības sniegšanas metodēm. Pētījuma dati tika iegūti izmantojot kvantitatīvo pētniecības metodi – anketēšanu. Pētījuma rezultāti – pētījuma respondenti bija 180 iedzīvotāji, no kuriem 162 (90%) sievietes un 18 (10%) vīrieši, kuru vecums bija robežās no 18 līdz 61 gadam un vairāk. Aptauja tika veikta internetā (www.visidati.lv). Pamatojoties uz dalībnieku sniegtajiem apgalvojumiem, tika noskaidrots, ka gatavība iespējamu līdzcilvēku dzīvības glābšanai iedzīvotāju vidū drīzāk vērojama kā pasīva. Daudzos gadījumos cilvēkiem, kuriem ir gan zināšanas, gan prasmes, neizdodas psiholoģisko šķēršļu un psiholoģiskās gatavības trūkuma dēļ sniegt pirmo palīdzību. Atslēgvārdi: iedzīvotāji, pirmā palīdzība, zināšanas, prasmes, gatavība sniegt palīdzību.

Theme of the bachelor's thesis: ‘Citizens' readiness and skills to provide first aid in critical situations to health’. The topicality of the subject is determined by the fact that despite the ability to provide first aid should be in everyone 's interests, the practice shows that the willingness of the population to provide knowledge in this area can be considered insufficient. However, it is believed that a part of the deaths caused by injury could be prevented by taking basic first aid measures immediately, at the place of the accident. The aim of the research: to find out the opinion of the population about their skills and readiness to provide first aid in health emergency situations. Research hypothesis - residents are ready to provide first aid for health-critical situations, but they lack skills and knowledge of first aid methods. The research data were obtained using a quantitative research method - questionnaires. The results of the study - the respondents of the study were 180 residents of Latvia, whereof 162 (90%) were women and 18 (10%) were men aged 18 to 61 years and older. The poll was performed on the Internet (www.visidati.lv). Based on the submitted responses by the participants, it was concluded that as it concerns the readiness to save lives of the fellow human beings, a rather passive attitude can be observed. In many cases, people with both knowledge and skills fail to provide the first aid due to psychological barriers and lack of psychological readiness.
Citizens' readiness and skills to provide first aid in critical situations to health
Keywords: Medicīna; iedzīvotāji; pirmā palīdzība; gatavība sniegt palīdzību; zināšanas; prasmes