Solidago canadensis un Heracleum sosnowskyi ēterisko eļļu herbicidālā un fungicidālā iedarbība - Voitiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Strauja invazīvo augu sugu izplatīšanās tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem bioloģiskās daudzveidības samazināšanās virzītājspēkiem, kā rezultātā tiek traucēta ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšana, kas rada negatīvas ekoloģiskās sekas, ekonomiskus zaudējumus un kaitējumu cilvēka veselībai. Invazīvo augu sugu ierobežošana ir dārga un bieži vien ekonomiski neizdevīga, kā arī ķīmiskā ierobežošana var radīt draudus cilvēkam, tāpēc izdevīgāk būtu šīs sugas ilgtspējīgi izmantot, vienlaikus cenšoties nepieļaut jaunu invazīvo augu sugu ienākšanu Latvijā. Latvijā izplatītāko invazīvo augu sugu Sosnovska latvāņa un Kanādas zeltslotiņas augu daļas ir bagātas ar ēterisko eļļu, kurai var būt herbicidālas un fungicidālas īpašības. Potenciālas ietekmes noteikšanai maģistra darbā tika hidrodestilētas ēteriskās eļļas no latvāņa un zeltslotinas auga daļām, raksturots šo eļļu ķīmiskais sastāvs, kā arī noteikta herbicidālā un fungicidālā ietekme. Pētījuma rezultāti liecina, ka abu augu ēteriskajām eļļām ir potenciāls tikt izmantotām kā dabīgas izcelsmes nezāļu un patogēno sēnīšu ierobežotājām.

The rapid spread of invasive plant species is one of the main drivers of biodiversity loss, disrupting the provision of ecosystem services, with negative ecological consequences, economic losses, and damage to human health. Restriction of invasive plant species is expensive and often economically unprofitable, as well as chemical control can pose a threat to humans, so it would be more advantageous to use these species sustainably while trying to prevent the introduction of new invasive plant species into Latvia. The plant parts of the most common invasive plant species in Latvia Sosnowsky's hogweed and Canadian goldenrod are rich in essential oil, which can have herbicidal and fungicidal properties. To determine the potential effect of the master's thesis describes the essential oils of hogweed and gold leaf were hydrodistilated, the chemical composition of these oils was described, as well as the herbicidal and fungicidal effects were determined. The results of the study show that the essential oils of both plants have the potential to be used as restricting weeds and pathogens of natural origin.
Herbicidal and fungicidal action of Solidago canadensis and Heracleum sosnowskyi essential oils
Keywords: Vides zinātne; invazīvās augu sugas; ēteriskās eļļas; ķīmiskais sastāvs; Heracleum sosnowskyi; Solidago canadensis