Nodokļu sistēmas raksturojums un analīze uzņēmējdarbības attīstībā ES valstīs un Latvijā - Liepiņa, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Nodokļu sistēmas raksturojums un analīze uzņēmējdarbības attīstībā ES valstīs un Latvijā”. Darba galvenais mērķis ir izpētīt un analizēt nodokļu sistēmu un uzņēmējdarbības vides attīstības tendences Latvijā salīdzinājumā ar Eiropas Savienības valstīm. Nodokļu tēma nekad nezaudē savu aktualitāti un lomu Latvijas ekonomikā, jo izmaiņas nodokļu likumdošanā notiek regulāri un liela interese par nodokļu sistēmas perspektīvam ir tieši uzņēmējiem. Uzņēmējdarbības joma ir cieši saistīta ar valsts realizējamo nodokļu politiku un valsts likumdevēja pieņemtiem lēmumiem. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā nodaļā apskatīti nodokļu teorētiskā jautājumi, izpētīta nodokļu klasifikācija, funkcijas, veidošanas pamatprincipu un nodokļu politika raksturojums. Otrajā nodaļā autore apskata Latvijas uzņēmējdarbības nodokļu likumdošanas raksturojumu, nodokļu sistēmas un uzņēmējdarbības raksturojums Baltijas valstīs un uzņēmējdarbības un nodokļu sistēmas salīdzinājums ar Eiropas Savienības valstīm. Trešajā nodaļā autore izsaka viedokli par uzņēmējdarbības vide un izvirza uzlabojumus, kurus ir jāveic Latvijas nodokļu sistēmā valsts institūcijām, kuras ir saistītas ar nodokļu sfēru. Darba autore pētījumu gaitā secināja, ka Latvijas nodokļu sistēma ir nepilnīga un nepieciešami uzlabojumi. Pēc autora viedokļa, mikrouzņēmuma nodoklim, uzņēmumu ienākumu nodoklim un pievienotas vērtības nodoklim ir vajadzīgas likumdošanas izmaiņas. Darba izstrādē tika izmantotas vairākas pētījumu metodes: salīdzināšanas pētījumu metode; grupēšanas pētījumu metode un grafiska metode. Darba tapšanas procesā tika izmantoti Latvijas Republikas likumdošanas akti, zinātniskā literatūra, mācību literatūra, interneta resursi. Atslēgvārdi: nodokļu sistēma, nodokļu likumdošana, uzņēmējdarbības vide. Bakalaura darba apjoms ir lappusēs ir 63, attēlu skaits ir 15, tabulu skaits ir 9, izmantoto informācijas avotu vienību daudzums ir 34.

Bachelor's the topic is „Tax system description and business development analysis in EU countries and Latvia”. The main objective is to examine and analyse the tax system and business environment development in Latvia compared with the countries of the European Union. Tax Topic never loses urgency and the role of the Latvian economy, because changes in tax legislation on a regular basis and great interest on tax system perspectives is directly in business. Business sector is closely linked to national tax policies and achievable national legislative decisions. Work consists of the three departments, the conclusions and proposals. The first chapter describes the tax theoretical questions, studied the tax classification of the functions, the building of the fundamental principles and tax policy. The second chapter author observe Latvia's business characteristics of the tax law, the tax system and the business characteristics of the Baltic countries and the business and tax system in comparison with the countries of the European Union. An author opines the third chapter of the business environment, and makes improvements to be taken in the tax system for the national authorities, which are associated with the tax. The author of the bachelor was concluded that the Latvian tax system is incomplete and necessary improvements. Author's point of view, microenterprise tax, the enterprise income tax and Value Added Tax is necessary legislative changes. In the bachelor’s work development were used several research methods: reference research method; grouping research method and graphical method. In the bachelor’s work were used Latvian Republic law, scientific literature, scholastic literature, internet resources information. Keywords: tax system, tax legislation, business environment. The Bachelor's work volume is 63 pages, the number of images is 15, a number of tables are 9, and the quantity of information sources is 34 units.
Tax system description and business development analysis in EU contries and Latvia
Keywords: Ekonomika