No darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasinātu lietvārdu lietojums ziņu rakstos par jaunuzņēmumiem - Melne, Nikola (Latvijas Universitāte, 2023)
Jaunuzņēmumi ir bieži aprakstīti ziņu rakstos, izmantojot dažādus leksiskus līdzekļus, un no darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasināti lietvārdi ir vieni no tiem. Šī pētījuma mērķis ir analizēt no darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasinātus lietvārdus un to izmantošanu ziņu rakstos par jaunuzņēmumiem. Pētījumā tika izmantota – kvalitatīvā metode un kvantitatīvās metodes elementi. Analīzes rezultāti liecina, no darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasinātu lietvārdu izmantošanu ietekmē gan raksta tēma, gan autora stilistikas izvēles. No darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasinātiem lietvārdiem britu ziņu rakstos tiek izmantoti vairāk nekā amerikāņu. Semantiskā analīze atklāj, ka visbiežāk tiek lietoti no darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasināti lietvārdi, kuru nozīme ir saistīta ar notikumiem un situācijām. No gramatiskajām iezīmēm gan britu, gan amerikāņu ziņu rakstos šie lietvārdi ir rakstīti kā saliktenis. Parasti no darbības vārdim ar postpozīcijām atvasinātiem lietvārdiem prievārdi vai apstākļa vārdi seko pēc darbības vārda, no kuriem visbiežāk tiek izmantoti up, out, down, back un off.

News sources frequently discuss start-ups, employing various linguistic features, one of them being phrasal nouns. The purpose of this research is to investigate phrasal nouns in news articles on start-ups. In this research two research methods are applied – qualitative research method with elements of quantitative method. The findings of the analysis present that the use of phrasal nouns is influenced by the theme of the article and the stylistic choice of the authors. Phrasal nouns in British news articles are employed more than in American. Semantic analysis reveals that phrasal nouns with meaning relating to events and situations are employed most frequently. From the grammatical features, in both British and American news articles, phrasal nouns are written without a hyphen. Generally, phrasal nouns follow verb + particle pattern, from which the particles up, out, down, back, and off are used most frequently.
Use of Phrasal Nouns in News Articles on Start-Ups
Keywords: Valodniecība; no darbības vārdiem ar postpozīcijām atvasināti lietvārdi; jaunuzņēmums; ziņu raksti; kvalitatīvā metode; kvantitatīvā metode