Ādas bojājumu profilakse un aprūpes pasākumi operācijas laikā - Lipskis, Jorens (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – Ādas bojājumu profilakse un aprūpes pasākumi operācijas laikā. Operācijas laikā ķermenim ir jābūt elastīgi pozicionētam tā, lai operāciju varētu veikt precīzi, iegūstot nepieciešamo rezultātu. Ķirurģiska pacienta pozicionēšana ir gan māksla, gan zinātne, un tā ir viena no galvenajiem faktoriem drošas un efektīvas operācijas veikšanai. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka operācijas zālē māsai ir nozīmīga loma, jo viņa seko operācijas gaitai un ir blakus pacientam. Māsa pilda ārsta ordinācijas, izprot pacienta stāvokli kopumā, ievērojot arī ādas stāvokļa izmaiņas. Operāciju laikā īpaša uzmanība būtu jāpievērš ādas veseluma bojājumu riskam. Darba mērķis ir noskaidrot ādas bojājumu profilaksi un aprūpes pasākumus operācijas laikā. Pētniecības uzdevumi ir: 1.Apskatīt un veikt literatūras analīzi par pacienta pozicionēšanu operācijas laikā un ādas aprūpes pamatprincipiem, lai mazinātu ādas bojājumu risku, 2.Analizēt K. Martinsen rūpju teoriju, saistībā ar pacientu aprūpi operācijas laikā, 3.Izstrādāt anketu praktizējošām māsām par pacientu ādas aprūpi un veseluma bojājumu riskiem un profilaksi operācijas laikā un veikt praktisku anketēšanu, 4.Apkopot un analizēt pētījumā iegūtos datus, 5.Izstrādāt secinājumus. Pētniecības procesa sākumā tika izvirzīta hipotēze: Ādas bojājumu profilakse ir veiksmīga, ja tiek ievērota pacienta pozicionēšana, ādas novērtēšana gan pirms operācijas, gan operācijas laikā. Pētniecības instrumenti: strukturēta anketa. Pētniecības metode: kvantitatīvā.

Bachelor's thesis - Skin damage prevention and care measures during the operation. During the operation, the body must be flexible positioned so that the operation could be accurately obtaining the required result. Surgical patient positioning is as much art as science, and it is one of the main factors for the safe and efficient operation. Topicality to the fact that the operating room nurse has an important role, because she followed the progress of the operation and is next to the patient. The nurse performs medical ordinations, understands the patient's condition as a whole, taking into account the changes in skin condition. Operations, special attention should be paid to the integrity of skin damage risk. The objective is to clear up skin damage prevention and care measures during the operation. The research objectives are: 1. View and perform literature analysis of patient positioning during surgery and skin care the basic principles in order to reduce the risk of skin damage, 2. Analyzed K. Martinsen care theory in the context of patient care during surgery, 3. Develop a questionnaire practicing nurses on patients' skin care and whole injury risks and prevention during the operation and to make practical questionnaires, 4. To collect and analyze the study findings, 5. Develop conclusions. Research at the start of the hypothesis: Skin damage prevention is successful, if the compliance of the patient positioning, skin evaluation, both before the operation and during the operation. Research tools: a structured questionnaire. Research method: quantitative.
Skin Damage Prevention and Care Measures During the Operation
Keywords: Medicīna; pirmsoperācijas aprūpe; pacients; pozicionēšana; ādas aprūpe