Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu patstāvības sekmēšana sadarbībā ar ģimeni - Petrovska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs izstrādāts par tēmu “Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu patstāvības sekmēšana sadarbībā ar ģimeni” darba vadītāja Docente Antra Randoha. Pētījuma mērķis ir izzināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu patstāvības sekmēšanu.Izanalizēt pedagoģiski psiholoģisko literatūru par pirmsskolas vecuma bērnu patstāvību pirmsskolā un ģimenē. Pētījuma uzdevumi ir konstatēt pirmsskolas vecuma bērnu patstāvības veidošanās nosacījumus. Veikt pētījumu, kā un vai patstāvība tiek sekmēta sadarbībā ar ģimeni. Bakalaura darbs sastāv no ievada, divām teorētiskās daļas nodaļām un vienu praktiskās darbības nodaļu. Teorētiskās nodaļās tiek apskatītas dažādu pedagogu un psihologu teorijas par patstāvības audzināšanas būtību pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī audzināšanas pamatnosacījumi patstāvības sekmēšanu, audzināšanu, tās struktūru, funkcijas un attīstības nozīmi bērna turpmākajā dzīvē. Pie praktiskās nodaļas tiek ņemtas vērā autoru domas kā J.U.Roge, L.Nīlsens un L. Šunks u.c. Tiek analizēti pieaugušo novērojumi un viedokļi saistībā ar patstāvības veicināšanu bērnu reālā patstāvīgas darbības izaugsme vecākajā posmā.Tam seko praktiskā daļa, kurā tiek veikta pedagoga intervija, aptauja un analīze, bērnu raksturojums salīdzinot pirms un pēc vērojuma. Praktiskajā daļā pētītas patstāvības veicināšanas iespējas. Apkopojot pētījuma rezultātus saskaņā ar iegūtajiem datiem, gandrīz visiem bērniem vērojama pozitīva dinamika savā patstāvībā un arī saskarsmē ar vienaudžiem.

The Bachelor's paper is devoted to the theme "Promoting the Independence of the Oldest Preschool Children in Cooperation with the Family" by the Assistant Professor Antra Randoha. The aim of the research is to find out the promotion of the independence of the elder preschool children. To analyze the pedagogical psychological literature on the independence of pre-school children in pre-school and in the family. The research tasks are to determine the conditions for the formation of the independence of children of pre-school age. Carry out a study on how and whether autonomy is promoted in partnership with the family. The bachelor paper consists of an introduction, two sections of the theoretical part and one section of practical work. The theoretical sections discuss the theories of the various pedagogues and psychologists about the essence of the upbringing of pre-school children, as well as the basic principles of upbringing for the promotion of independence, upbringing, the importance of its structure, function and development in the child's future life. In the practical section the author's thoughts are taken into account as J.U.Roge, L.Nilsens and L.Sunks, and others. The analysis of adult observations and opinions related to the promotion of autonomy is the growth of the child's real independent activity at an earlier stage. It follows a practical part in which the teacher's interview, survey and analysis, and the comparison of the children before and after the observation, are conducted. The practical part examines the possibilities of promoting self-sufficiency. Summarizing the results of the study according to the obtained data, almost all children have a positive dynamics in their own autonomy and also in contact with peers.
Promoting the independence of the elder preschool children in collaboration with the family
Keywords: Skolas pedagoģija; Ģimene; Pirmsskola; Sadarbība; Patstāvība; Attīstība