Bīstamo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēma Latvijā un tās tālākas pilnveides iespējas - Pommere, Dace (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā „Bīstamo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēma Latvijā un tās tālākas pilnveides iespējas”, atbilstoši izvēlētajai pētījuma metodoloģijai un sākumā izvirzītajam pētījuma mērķim un uzdevumiem, tika veikta dokumentu, normatīvo aktu un literatūras analīze, ir veikts sešu reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu analīze ar mērķi noskaidrot tajos ietvertās bīstamo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas metodes. Tāpat tika veikta gadījuma izpēte, ar kuras palīdzību tika veikta divu atkritumu apsaimniekošanas reģionu - Ziemeļvidzemes reģiona un Zemgales reģiona - padziļināta izpēte. Tika veikta arī anketēšanu vides darbinieku vidū, ar mērķi noteikt to zināšanas par bīstamajiem sadzīves atkritumiem, to apsaimniekošanu un ietekmi uz vidi, kas arī pētījuma gaitā tika veikta, atpakaļ tika saņemtas 34 aizpildītas anketas. Darba beigās tika izstrādātas vadlīnijas bīstamo sadzīves atkritumu sistēmas uzlabošanai, kurās paredzēja darbības, kas jāveic, lai šo sistēmu uzlabotu un padarītu pilnībā funkcionējošu. Darbs sastāv no 101 lapām, septiņām nodaļām, tam ir 2 pielikumi, kā arī pētījuma daļā ir ietverti 11 attēli, darba laikā iegūtos rezultātus un autores izstrādātās vadlīnijas varētu veiksmīgi izmantot valsts iestādes, kas iesaistītas bīstamo atkritumu apsaimniekošanā, pašvaldības un atkritumu apsaimniekotāji.

In Master’s degree’s work “Dangerous household waste’s managing system in Latvia and its further completion options”, accordingly to chosen research methodology and research’s purpose and targets, has accomplished analyze of documents, normative acts and literature, there has done research of 6 regional wastes managing systems with purpose to clarify methods of managing dangerous household. At the same time there was realized incidental investigation, with whom it was possible to realize two wastes managing regions – North-Videmes region and Zemgales region – deeper investigation. There was also realized mediatization in field of Ministry of Environment, in purpose to clarify their knowledge’s about dangerous household waste, their managing and influence on the environment. At the end of this work, there were realized guidelines for dangerous household wastes managing systems improvement, what is needed to do to improve this system and to make it fully working. This work consists of 101 sheets, 7 chapters, it has 2 additions, and also in the research part there are 11 images. The results which were acquired after this works elaboration and realized guidelines could be successfully utilized in government institutions, which are involved in managing of dangerous household waste, municipality and wastes managers.
Hazardous Waste Management System in Latvia
Keywords: Vides pārvaldība