Smago metālu, nitrātu un NOP saturs Pleurozium schreberi sūnās Latvijā - Ajanoviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: smago metālu, slapekļa un NOP saturs Pleurozium schreberi sūnās Latvijā. Darba mērķis ir noskaidrot atmosfēras piesārņojuma (smago metālu, slāpekļa un NOP) telpisko izplatību un temporālās izmaiņas Latvijā, izmantojot Pleurozium schreberi sūnās. Pētījumā bioindikācijas monitoringa ietvaros kartēts smago metālu un slāpekļa saturs Pleurozium schreberi sūnās visā Latvijas teritorijā. Pētījums ir iepriekšējo gadu (1990, 1995, 2000, 2005) veikto smago metālu depozīcijas monitoriga turpinājums. Pētījumā konstatēts, ka augstākais piesarņojums ar smagajiem metāliem ir Latvijas rietumu daļā Liepājas apkārtnē, Lietuvas pierobežā un Daugavpils apkārtnē. Piesārņojums būtiski ir samazinājies Rīgas apkārtnē. Atslēgas vārdi: piesāņojuma avoti, pārrobežu pārnese, telpiskā izkliede, temporālā analīze

Bachelor thesis: heavy metals, nitrogen and NOP content Pleurozium Schreber moss in Latvia. The aim is to identify the atmospheric pollutants (heavy metals, nitrogen and NOPs) the spatial distribution and temporal changes in the Latvian using Pleurozium Schreber moss. The study mapped within the bioindication monitoring of heavy metals and nitrogen Pleurozium Schreber moss around the Latvian territory. The study in the previous year (1990, 1995, 2000, 2005) carried out by heavy metal deposition from monitoring continued. The study found that the highest pollution with heavy metals in the western part of the Latvian Liepaja neighborhood of the border with Lithuania and Daugavpils neighborhood. Pollution has substantially decreased in the vicinity of Riga. Keywords: sources of pollution, cross-border spillovers, spatial distribution, temporal analysis
Heavy metal, nitrate and POP content in Pleurozium schreberi mosses in Latvia
Keywords: Vides zinātne; piesāņojuma avoti; pārrobežu pārnese; telpiskā izkliede; temporālā analīze