Misionārā darba izpratne žurnālā „Ārmisija” (1928-1940) - Ēce, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis ir pētīt Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas izdoto žurnālu „Ārmisija” (1928-1940), lai analizētu, kādu informāciju žurnāls sniedz lasītājiem par misijas darbu un kādi motīvi tiek lietoti, lai motivētu lasītājus iesaistīties ārmisijā. Darbā tiek secināts, ka žurnāla lasītājiem tika sniegta kvalitatīva misijas darba vēsture, viņi tika iepazīstināti ar aktuālo informāciju par misijas darbu pasaulē, lasītāji tika dažādi motivēti iesaistīties misijas darbā: ar Jēzus pavēli un mūsu pienākumu, ar Dieva Valstības izplatīšanu un celšanu, ar Dieva mīlestību un iežēlošanos, un mūsu mīlestību pret pazudušajiem, ar gatavās „druvas” un pļāvēju trūkumu, ar personīgo ieguvumu un pozitīvo izaicinājumu. Bakalaura darbā secināts, ka daļa motīvu ir novecojuši, bet citi motīvi ir aktuāli arī pašlaik, lai motivētu Latvijas kristiešus misijai.

The goal of this thesis is to research journal “Ārmisija” (Foreign Missions, 1928-1940) published by Latvian Evangelical Lutheran Church, to analyze the information given to its readers about missions and the motives used to motivate readers to take part in missions. The conclusion of the research is that the readers are offered quality missions history, they are introduced with the current information about missions in the world and are motivated with the following reasons for mission: the Great Commission and our duty, expansion and building the Kingdom of God, God’s love and compassion and our love towards the lost, ripe “fields” and lack of harvesters, personal blessings and positive challenge. It is concluded that some of the motives are outdated, but other motives are still valid today in order to motivate Latvian Lutherans for mission.
Understanding of Missions in the Journal "Ārmisija" (Foreign Missions, 1928-1940)
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; misija; ārmisija; misijas vēsture; misijas lauki; misijas motīvi