Izņēmumi no klienta noslēpuma principa Latvijas Republikas normatīvo aktu sistēmā - Vītola, Dace (Latvijas Universitāte, 2010)
Daces Vītolas (turpmāk tekstā – autores) maģistra darba tēma ir „Izņēmumi no klienta noslēpuma principa Latvijas Republikas normatīvo aktu sistēmā”. Šāda darba tēma tika izvēlēta, jo, pēc autores domām, klienta noslēpuma principa regulējums juridisko pārstāvju darbībā ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, kas attiecīgajam pārstāvim ir jāievēro. Kā viens no principiem, kas advokātam savā darbības jomā ir jāievēro, ir tas, ka klienta intereses vienmēr ir jānostāda augstāk par personiskajām. Šis princips ir nepieciešams, jo citādāk nemaz advokāts nevarētu pienācīgi pildīt savus pienākumus un aizsargāt savu klientu, sniedzot viņam juridisko palīdzību un aizstāvot viņa intereses. Klienta noslēpuma principa jomā pastāv vairāki problēmjautājumi: kur ir tā robeža, kur beidzas klienta interešu aizsargāšana un vai juridiskās profesijas pārstāvis tiešām ir savā ziņā pakļauts tikai un vienīgi klientam informācijas neizpaušanas – uzglabāšanas ziņā? Vai pastāvošo tiesisko regulējumu Latvijā nav nepieciešams papildināt, pilnveidot un piemērot klienta un advokāta attiecību uzlabošanai? Darbā ir salīdzināta Latvijas Republikas nacionālā tiesību normu sistēma ar starptautisko praksi, ieteikumiem un viedokļiem par nepieciešamajiem uzlabojumiem. Latvijas Republikas normatīvo aktu sistēmā klienta noslēpuma principam pastāv ierobežojumi, noteikti divos Latvijas Republikas nacionālajos likumos: 2008.gada 13.augusta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā un 1998.gada 17.jūnija Krimināllikumā. Šie ierobežojumi tiek vērtēti pretrunīgi un sarežģī klienta un juridiskās profesijas pārstāvja attiecības, neļaujot kvalitatīvi īstenot nepieciešamos pakalpojumus, kas tiek sniegti klientam. Klienta noslēpuma principa ierobežojumi var kļūt par cēloni profesionālā noslēpuma aizsardzības sagraušanai. Autore darbā vērtē un analizē kā starptautisko tā nacionālo ekspertu un profesionāļu viedokļus un ieteikumus klienta noslēpuma principa ierobežošanas jomā, uz ko tiek balstīti arī gala secinājumi. Tāpat, papildus iepriekš minētajiem jautājumiem, autore norāda, ka saistībā ar klienta noslēpuma principa ierobežojumiem, izriet arī atbildība juridiskās profesijas pārstāvim, ar ko viņam jārēķinās klienta noslēpuma principa pārkāpumu gadījumos, kā arī gadījumos, kad viņš likumā noteiktajos gadījumos neziņo atbildīgajām iestādēm par klientu. Kā secina autore, atbildība par iepriekš minētajiem faktiem ir paredzēta tādos likumos kā Latvijas Republikas Advokatūras likums, Latvijas Republikas Krimināllikums un Latvijas Republikas Civillikums. Darbs sastāv no 4 galvenajām nodaļām un apakšnodaļām, kā arī pielikumiem. Izvirzītā mērķa sasniegšanai ir izmantotas arī tabulas un shēmas.

The theme of the master paper of Dace Vitola (further in the text – author) is „The exception from the principle of client confidentiality in the system of normative act’s of the Republic of Latvia”. The above mentioned theme was chosen because, according to the author, regulation of the principle of client confidentiality in the action of legal representatives is one of the main preconditions that respective representative must notice. As one of the principle that lawyer must comply with in his action is the interest of client allways must be placed above personal interests. This principle is necessary because in other way lawyer couldn’t officiate properly and defend his client by providing legal advice to him and protecting his interests. There exist several challenges in the field of the principle of client confidentiality: where is the borderline where the defending of client interests ends and is the legal representative really is subordinate to the client regarding to the duty to withhold and reserve the information? Isn’t there necessity to improve, work up and adapt existing legislation in the Republic of Latvia for the improvement of the relationships of lawyer and client? In this paper is compared the national legislation of the Republic of Latvia with international practice, suggestions and thoughts about improvements that are necessary. There are two exceptions of the principle of client confidentiality in the legislation of the Republic of Latvia that are established in two national laws of the Republic of Latvia: Money Laundering and Terrorist Financing Prevention Act and Criminal Law. The above mentioned exceptions are assessed in contradictory and complicate the relationships of legal representative and client. The exceptions prevent to realize necessary services qualitative that are relieved to the client. The exceptions of the principle of client confidentiality may cause the collapse of the protection of professional secret. Author evaluates and analyses both the international and national opinions and suggestions of experts and professionals in the field of the limitation of the principle of client confidentiality. Based on these opinions and suggestions, conclusions are made. Peripheral above mentioned author indicates that regarding to the limitations of the principle of client confidentiality follows the responsibility wherewith legal representative must allow for in the cases of violation of this principle. As author concludes, responsibility about above mentioned facts is provided in such laws as Bar Law, Criminal Law and Civil law of the Republic of Latvia. Paper consists from four main chapters and subdivisions and annexes. To reach the aim that is posed, tables and schemes are used.
The exception from the principle of client confidentiality in the system of normative act's of the Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne