Kovboja tēla vizuālais attēlojums un vīrišķības ideja amerikāņu vesternos (1900-1920) - Renerte, Elza (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā ir analizēta kovboja tēla vizuālais attēlojums un vīrišķības ideja Amerikāņu vesternos. Pētījuma mērķis ir noskaidrot visraksturīgākās kovboja tēla iezīmes un atklāt vīrišķības būtību un ideju vesternos. Tas ir aktuāli, izglītojoši un svarīgi cilvēkiem kuri ir ieinteresēti apgūt Amerikāņu kultūru, un ar vesterna palīdzību noskaidrot dažādus aspektus par tās vēsturi, izzināt un salīdzināt tās attīstību un izmaiņas. Pētījumam izvēlētas vesterna filmas, kurās analizētas kovboja tēla raksturīgākās iezīmes un vīrišķības izpausme. Tika secināts, ka galvenajam kovboja varonim tiek veidots vizuāli pievilcīgāks tēls kā pārējiem filmas varoņiem. Galvenajam varonim piemīt visspilgtākās vīrišķības izpausmes, tomēr vesternos tās ir samākslotas tādēļ nav iespējams atklāt patiesās vīrišķības pazīmes un izpausmes, bet ir iespējams iepazīt tās daudzpusējās perspektīvas. Atslēgvārdi: kovbojs, vīrišķība, tautas kultūra, mēmais kino, vesterns, dzimuma vizuālais attēlojums

In the present paper the visual construction of a cowboy figure and the idea of masculinity in the American westerns are analysed. The goal of this paper is to determine the most characteristic features of the cowboy figure and examine the essence and idea of masculinity in westerns. It is topical, educating and important for people who are interested in the American culture because western can inform about various aspects of its history and compare its development and changes. In the selected westerns cowboy figure characteristic features and masculinity are analysed. It is concluded that visually the protagonist is more attractive than other characters. Protagonist has the most prominent masculine features however in the westerns this portrayal is artificial therefore it is not possible to reveal the masculine features of real cowboys but possible to know diverse perspectives. Keywords: cowboy, masculinity, popular culture, silent cinema, western, visual construction of gender
Visual Construction of a Cowboy Figure and the Idea of Masculinity in Early American Westerns
Keywords: Valodniecība