Trahejas stenozes terapijas efektivitātes izvērtēšana Latvijā - Apīne, Dace (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba aktualitāte: Trahejas stenoze ir būtiska problēma visā pasaulē. Līdz galam nav skaidras izpratnes par patoloģiskajiem procesiem, kas izraisa stenozi, līdz ar to nav vienota uzskata par optimālu ārstēšanas taktiku. Pētījuma mērķis bija izvērtēt trahejas stenozes terapijas metožu izvēles principus un efektivitāti Latvijā. Metodes un materiāli: Tika veikts retrospektīvs pētījums, apkopota informācija no pacientu slimības vēsturēm laika periodā no 2010. - 2014. gadam.Kopējais dalībnieku skaits-61 unikālais gadījums,206 epizodes.Dati tika analizēti statistikas programmā- Statistica 7. Rezultāti:Statistiski ticami pierādījām, ka ļaundabīgu iemeslu izraisīta trahejas stenoze ir ar izteiktāku trahejas sašaurinājumu nekā labdabīgā gadījumā p=0,0057.5.Biežākā stentu koplikācija ir restenoze. Malignu trahejas stenžu gadījumā visefektīvākā terapijas metode ir ķirurģiska ārstēšana, jo komplikācijas, attīstās salīdzinoši vēlāk nekā citu terapijas metožu gadījumā (p<0,05).

Background: Stenosis of trachea represents a serious problem worldwide. There is no clear understanding of the pathological processes leading to stenosis, so there is no consensus about the optimal treatment strategy. Aims: To evaluate the tracheal stenosis treatment methods and efficiency in Latvia.Methods: Retrospective research. The database was created from the patients’ medical records. The total number of participants was 61 unique cases and 206 episodes during the 2010th – 2014th years.Data were analyzed using statistical software Statistica-7. Results:Statistically significant evidence indicates that malignant causes of tracheal stenosis are associated with a greater degree of narrowing than are benign causes(p=0,0057).No statistically significant difference between the complication rates of different therapeutic methods used in management of benign tracheal stenosis was found.The most effective treatment in malignant stenosis is surgical treatment(p<0,05).
Evaluation of tracheal stenosis therapy in Latvia
Keywords: Medicīna