Sēklu cikliskas lietošanas uzturā ietekme uz premenstruālā sindroma simptomu mazināšanu sievietēm. - Lāce, Lana (Latvijas Universitāte, 2025)
Ievads. Premenstruālā sindroma (PMS) simptomi ir viens no izplatītākajiem traucējumiem sievietēm reproduktīvajā vecumā, kas negatīvi ietekmē sieviešu emocionālo, fizisko pašsajūtu un darba spējas. Sievietes ar vien biežāk izvēlas dabiskas pieejas PMS simptomu mazināšanai, un ar vien lielāku atzinību gūst sēklu cikliska lietošana uzturā, lai veicinātu hormonālu līdzsvaru un atvieglotu PMS simptomus. Darba mērķis. Izvērtēt sēklu cikliskas lietošanas metodes efektivitāti premenstruālā sindroma simptomu intensitātes mazināšanā. Materiāli un metodes. Pētījumā tika iekļautas sievietes reproduktīvajā vecumā ar vidēji spēcīgiem vai spēcīgiem PMS simptomiem. Pētījuma dalībnieces tika aicinātas piedalīties intervences pētījumā trīs mēnešu ilgā periodā, kurā lietoja uzturā sēklas atbilstoši menstruālā cikla fāzēm (1. – 14. cikla diena- linsēklas un ķirbju sēklas; 15. – 28. cikla diena- sezama un saulespuķu sēklas). Pētījuma dalībnieces pirms un pēc intervences aizpildīja PMS simptomu intensitātes novērtējuma anketu. Datu statistiskā analīze tika veikta, izmantojot IBM SPSS 22.0 versiju un Microsoft Excel 2411 versiju. Darbā tika izmantotas aprakstošās un secinošās statistikas metodes. Darbā tika noteikta sēklu cikliskas lietošanas uzturā ietekme uz PMS simptomu intensitāti, salīdzinot anketu datus pirms un pēc intervences. Izmaiņas PMS simptomu intensitātē tika uzskatītas par statistiski nozīmīgām, ja Vilkoksona testa p- vērtība < 0.05. Rezultāti. Pētījumā tika iekļautas 25 sievietes, kuru vidējais vecums bija 31,12 gadi. Salīdzinot datus par premenstruālā sindroma simptomu intensitāti pirms un pēc intervences tika konstatēta statistiski nozīmīga atšķirība simptomu intensitātē pēc trīs mēnešus ilgas sēklu lietošanas uzturā, attiecīgi, Vilkoksona testa p-vērtība < 0.001 visās simptomu kategorijās. Secinājumi. Trīs mēnešus ilga sēklu cikliska lietošana uzturā spēj samazināt premenstruālā sindroma simptomu intensitāti visās simptomu kategorijās.

Introduction. Premenstrual syndrome (PMS) symptoms are among the most common disorder affecting women of reproductive age, negatively impacting their emotional and physical well- being as well as their work capacity. Women are increasingly opting for natural approaches to alleviate PMS symptoms, and seed cycling as a dietary practice is gaining growing recognition for promoting hormonal balance and easing PMS symptoms. Aim of the study. To evaluate effectiveness of the seed cycling method in reducing the intensity of premenstrual syndrome symptoms. Materials and methods. The study included women of reproductive age experiencing moderate to severe PMS symptoms. The participants were invited to take part in a three- month intervention study, during which they consumed seeds in accordance with the phases of their menstrual cycle (days 1 - 14: flaxseeds and pumpkin seeds; days 15 – 28: sesame seeds and sunflower seeds). Before and after the intervention, participants completed a questionnaire assessing the intensity of PMS symptoms. Statistical analysis of the data was conducted using IMB SPSS version 22.0 and Microsoft Excel version 2411. Both descriptive and inferential statistical methods were applied. The impact of seed cycling on PMS symptom intensity was determined by comparing questionnaire results before and after the intervention. Changes in PMS symptom intensity were considered statistically significant if the p-value < 0.05 across all symptom categories. Results. The study included 25 women with mean age of 31.12 years. A statistically significant difference in PMS symptom intensity was observed after the three-month dietary intervention with seed cycling, with a Wilcoxon test p-value <0.05 across all symptom categories. Conclusions. Three months of seed cycling in the diet can reduce the intensity of premenstrual syndrome symptoms across all symptom categories.
The effect of seed cycling in the diet on the reduction of premenstrual syndrome symptoms in women.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; premenstruālā sindroma simptomi (PMS); sēklu cikliska lietošana; uztura ietekme uz PMS; sievietes reproduktīvajā vecumā