Lielpilsēta un dzimums: pilsētas pieredze vācu dzejā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. - Višņevska-Seņkova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis maģistra darbs ir veltīts 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma pilsētas dzejas analīzei caur dzimuma prizmu. Galvenā uzmanība tiek pievērsta tā laika vīriešu un sieviešu dzejnieku lielpilsētas uztveres atšķirību analīzei. Tādu dzejnieku kā Georga Heima, Gotfrīda Benna, Alfrēda Lihtenšteina u. c. dzeja atspoguļo pilsētas dzīves nervozitāti, atsvešinātību un anonimitāti, savukārt Elzas Laskeres–Šīleres, Rikardas Hūhas, Marijas Luīzes Veismanes un citu dzejnieču dzeja parāda specifiski sieviešu pieredzi saskarsmē ar pilsētas vidi, kas bieži vien ir saistīta ar ierobežojumiem un identitātes meklējumiem. Pētījuma pamatā ir Georga Simmela, Martinas Lēvas un Franka Ekardta socioloģiskās koncepcijas. Viņi uztver pilsētu ne tikai kā vietu, kas sastāv no akmeņiem un ielām, bet arī kā sociālo un kultūras telpu, kas ietekmē cilvēku uztveri un uzvedību. Šajā maģistra darbā arī tiek pētīts, cik cieši ir saistīta pilsētas dzīves telpa un dzimums, un kā sievietes un vīrieši atšķirīgi apraksta un uztver pilsētu. Pētījuma rezultāti ļauj dziļāk izprast gadsimtu mijas pilsētas dzeju un veicina literatūrzinātnes un socioloģijas starpdisciplināro saikni dzimumu specifiskā perspektīvā.

This master's thesis is dedicated to analyzing the city poetry of the late 19th and early 20th century through the perspective of gender. The focus is on analyzing the differences in the perception of the big city by male and female poets of the time. The poetry of poets such as Georg Heym, Gottfried Benn, Alfred Lichtenstein and others reflects the nervousness, alienation and anonymity of urban life, while the poetry of Elsa Lasker–Schüler, Ricarda Huch, Maria Luise Weissmann and other female poets in turn shows the specifically female experience of dealing with urban space, which is often associated with constraints and the search for identity. The study is based on the sociological concepts of Georg Simmel, Martina Löw and Frank Eckardt. They consider the metropolis not only as a place consisting of stones and streets, but also as a social and cultural space that influences people's perception and behavior. This master's thesis also examines how closely urban living space and gender are linked and that women and men describe and perceive the big city differently. The results of the research allow for a deeper understanding of urban poetry at the turn of the century and contribute to the interdisciplinary link between literary studies and sociology from a gender-specific perspective.
Big city and gender: urban experience in German poetry of the late 19th and early 20th century.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; lielpilsēta; dzeja; ekspresionisms; pilsētas dzīve; dzimums