Telegram kanāla “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” un mediju portālu "LSM.LV", "BBC.COM", "CNN.COM" rāmējumu par Krievijas-Ukrainas karu analīze (2025. gada janvāris –2025.gada aprīlis) - Kļaviņa, Patrīcija Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba “Telegram kanāla “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” un mediju portālu "LSM.LV", "BBC.COM", "CNN.COM" rāmējumu par Krievijas-Ukrainas karu analīze (2025. gada janvāris –2025.gada aprīlis)” mērķis ir izpētīt ziņu portālu “LSM.lv”, “CNN.com”, “BBC.com” un Telegram kanāla “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” saturu par Krievijas–Ukrainas karu, nosakot, kā katrā vietnē šis karš tiek rāmēts. Veikt salīdzinošu analīzi par ziņu portālu rāmējumiem par Krievijas-Ukrainas karu. Noskaidrot, kādi rāmējumi izvēlētajos mediju portālos dominē un kā tie atšķiras no Telegram kanāla rāmējumiem par karu. Darbā ir noskaidrots, kā Rietumu mediji (“BBC.com” un “CNN.com”), Latvijas medijs (“LSM.lv”) un Krievijas propagandas Telegram kanāls (“Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny”) rāmē Krievijas–Ukrainas karu. Darba teorētiskā daļa balstās uz rāmējuma teorijas, propagandas, ideoloģijas un informatīvā kara jēdzienu izpēti, kā arī visu izvēlēto mediju darbības principu, specifikas un atšķirību aplūkošanu Krievijas-Ukrainas kara rāmējumu kontekstā. Maģistra darbā ir izmantotas tādas pētnieciskās metodes kā kontentanalīze, rāmējuma analīze, kas šajā darbā ir Dž. Tankarda 11 rāmēšanas mehānismi un intervija. Kvantitatīvo un kvalitatīvo metožu apvienojums sniedza iespēju precīzāk analizēt, kā dažādi mediji ierāmē Krievijas –Ukrainas karu.

Master’s Thesis “Framing analysis of the Russia-Ukraine war in Telegram channel “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” and the media portals "LSM.LV", "BBC.COM", "CNN.COM" (January 2025 – April 2025)” aims to examine how the Russia-Ukraine war is framed in different media. The study analyzes and compares the content of the Latvian news portal “LSM.lv” and Western media outlets “BBC.com” and “CNN.com” with the Russian propaganda Telegram channel “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” to identify dominant frames and their differences. The theoretical framework of the thesis explores framing theory, as well as the concepts of propaganda, ideology, and information warfare. It also examines the operational principles, specifics, and differences of the selected media in the context of framing the Russia-Ukraine war. The study employs content analysis, framing analysis, which in this work is J. Tankard 11 framing mechanisms and interviews. The combination of quantitative and qualitative methods allows for a more precise examination of how different media outlets frame the Russia-Ukraine war.
Framing analysis of the Russia-Ukraine war in Telegram channel “Operatsiya Z: Voenkory Russkoi Vesny” and the media portals "LSM.LV", "BBC.COM", "CNN.COM" (January 2025 – April 2025)
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; Rāmējumi; Krievijas karš Ukrainā; Mediji; Propaganda; Ideoloģija