Kultūras ietekmes analīze uz 27 ES valstu Globālās Konkurētspējas indeksa vērtējumiem: Hofstedes kultūru dimensiju modelis - Narkeviča, Dārta (Latvijas Universitāte, 2019)
Diplomdarba nosaukums ir “Kultūras ietekmes analīze uz 27 ES valstu Globālās Konkurētspējas indeksa vērtējumiem : Hofstedes kultūru dimensiju modelis”. Darba mērķis ir, izmantojot G. Hofstedes kultūru dimensiju modeli, izvērtēt valstu kultūrai raksturīgo īpašību ietekmi uz Pasaules Ekonomikas Foruma veidoto Konkurētspējas indeksa vērtējumu. Noskaidrot, kādas īpašības uzlabo un pasliktina valstu vērtējumu šajā indeksā. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā tika apskatīts globālās konkurētspējas un kultūras teorētiskais aspekts, koncepciju veidošanās attīstība un aplūkoti zinātniskajā literatūrā pieejamie līdzvērtīgie pētījumi. Otrajā nodaļā tika izpētīti un analizēti abu pētījumu apkopotie dati un pētniecības metodoloģijas veikšana. Trešajā nodaļā, izmantojot korelācijas – regresijas metodi tiek aprēķināta Globalās konkurētspējas ziņojuma un Hofstedes kultūras dimensijas datu savstarpējās sakarības. Pētījuma rezultātā autors nonāk pie vairākiem secinājumiem, kā arī izteic dažu priekšlikumus šāda pētījuma turpināšanai. Diplomdarba apjoms ir 89 lpp., ieskaitot 7 pielikumus. Darbā izmantoti 76 literatūras avoti un interneta resursi.

Diploma thesis theme is: Assessment of the impact of 27 EU countries culture on the Global Competitiveness index: Hofstede's cultural dimensions theory. The aim of the paper is to evaluate the impact of national culture by using the Hofstede's cultural dimensions theory on the WEF Global Competitiveness Index. Find out what characteristics are improving and worsening national ratings in competitiveness index. The first chapter examines the theoretical aspect of global competitiveness and culture. In the second chapter, the data collected by both studies and the research methodology were studied and analyzed. In the third chapter author calculates the correlation between the Global Competitiveness Report and the Hofstede Cultural Dimension Data. As a result of the research, the author reaches several conclusions, as well as makes some suggestions for the continuation of such research. The total amount of diploma thesis is 89 pages, including 7 annexes. The study uses 76 literature sources and internet sources.
Assessment of the impact of 27 EU countries culture on the Global Competitiveness index: Hofstede's cultural dimensions theory
Keywords: Ekonomika; Globālā konkurētspēja; Hofstedes kultūru dimensiju teorija; Eiropas Savienība; Global Competitiveness; Hofstede’s cultural dimensions theory