Iedzīvotāju ienākuma nodoklis - Gvozdeva, Liāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa principus, veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas analīzi algas nodokļa maksātājiem un saimnieciskās darbības veicējiem, izpētīt un izvērtēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa plānošanas un prognozēšanas iespējas, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus nodokļa piemērošanā un plānošanā, un prognozēšanā. Latvijā ir noteikti 15 dažāda veida nodokļi, kurus uzliek saskaņā ar kokrētā nodokļa likumu, un kuri veido Latvijas nodokļu un nodevu sistēmu. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis un uzņēmumu ienākuma nodoklis veido vienotu ienākuma nodokļu sistēmu. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir nodoklis ar ko apliek fiziskas personas gūtos ienākumus. Darba mērķa sasniegšanai izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1.Izpētīt un izanalizēt LR likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", Ministru kabineta noteikumu, Valsts ieņēmumu dienesta informatīvā un metodiskā materiāla teorētiskos un prakstiskos aspektus, iedzīvotāju ienākuma nodokļa principus. 2.Izpētīt un izanalizēt nodokļa piemērošanas principus. 3.Izpētīt un izanalizēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa plānošanas un prognozēšanas iespējas. 4.Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus fiziskai un juridiskai personai no gūtā ienākuma aprēķinātā nodokļa noteikšanai un nodokļa maksāšanas formas un veida izvēlē. Bakalaura darbs sastāv no trijām nodaļā. Pirmā nodaļa ir veltīta teorētiskajam aprakstam, tiek apskatīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa būtība, nodokļa maksātāji, ar nodokli apliekamā ienākuma noteikšana. Otrajā nodaļā tiek izpētīti un izanalizēti teorētiski - prakstiskie aspekti iedzīvotāju ienākuma nodokļa jautājumos, aplūkoti un izanalizēti ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas principi. Trešajā nodaļā tiek izpētīti un izanalizēti iedzīvotāju ienākuma nodokļa plānošanas un prognozēšanas iespējas, piedāvāti etapi, kas nodokļa maksātājam būtu jāievēro, optimizējot savus nodokļa maksājums.

The purpose of this Graduation Thesis is to thoroughly examine and analyse the principles of personal income tax, to carry out the analysis of personal income tax application to payroll taxpayers and economic operators, as well as to study and evaluate the possibilities of personal income tax planning and forecasting, to draw conclusions and make proposals concerning tax application, planning and forecasting. According to the law, there are 15 different types of taxes set out that constitute the entire tax and duty system of the Republic of Latvia. Personal income tax and corporate income tax form a unified system of income tax. Personal income tax is a tax levied on the income earned by a natural person. The following objectives are set out to achieve the purpose of the Graduation Thesis: 1.To examine and analyse theoretical and practical aspects of the Law "On Personal Income Tax of the Republic of Latvia", the Cabinet of Ministers Regulations, the State Revenue Service issued educational and guidance papers, and principles of personal income tax. 2.To study and analyse the principles of tax application. 3.To study and analyse the possibilities of planning and forecasting personal income tax. 4.To draw conclusions and make proposals for the determination of the tax calculated on the income received by natural and legal persons and concerning the selection of appropriate form and method of payment of the tax. The Graduation Thesis consists of three chapters. The first chapter is devoted to the theoretical description, it deals with the nature of personal income tax, taxpayers, and determination of taxable income. In the second chapter theoretical and practical aspects of personal income tax issues are investigated and analysed, as well as principles governing the application of personal income tax are discussed and analysed. The third chapter explores and analyses the possibilities of personal income tax planning and forecasting and also offers possible steps that a taxpayer should follow when optimising his or her tax payments.
Personal income tax
Keywords: Ekonomika; Nodoklis; Iedzīvotāju ienākuma nodoklis; Neapliekamais minimums; Progresīvās IIN likmes