Izlīguma būtība un piemērošanas problemātiskie aspekti civilprocesā - Šmite, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopējā tiesu noslodzes palielināšanās, atsevišķu kategoriju lietu pārsvars pār citām tiesvedībām, valsts nodevu likmju paaugstināšanās un neefektīvas lietu atlikšanas pamato nepieciešamību rast alternatīvas civiltiesisko strīdu risinājumiem, tādu kā izlīgums. Pamatojoties uz tiesas spriešanas modernizēšanos mediācijas virzienā sakarā ar tiesas mediācijas modeļa ieviešanu, kļūst aktuāls pārskatīt un uzlabot izlīguma tiesisko regulējumu civilprocesā. Aktuāla arī nepieciešamība attīstīt izlīguma institūtu kā ikvienas tiesvedības mērķi, ievērojot ārvalsts prakses pozitīvos piemērus. Būtiska nozīme veltīta izlīguma problemātikai un tās risinājumiem, lai attīstītu tā plašāku un efektīvāku piemērošanu nākotnē. Atslēgas vārdi: izlīguma būtība un mērķis, izlīguma apstiprināšana, izlīguma juridiskais spēks, izlīguma pieļaujamība, piemērošanas problemātiskie aspekti, tiesu nolēmumi izlīguma piemērošanā.

Общее увеличение загруженности судов, повышение ставок государственных пошлин и приостановление неэффективных дел обосновывает необходимость искать альтернативу разрешениям гражданских споров, такую как примирение. Примирение – это единственный регулируемый законом процессуальный институт, который позволяет сторонам в несудебном порядке, в письменном виде, договориться, и суду вынести решение об утверждении мирного договора без рассмотрения дела по существу. Сущность примирения объяснена и оценена в положении о применении примирения в общем гражданском процессе, с целью выявления его нормативных пробелов и использования его сильных и слаб&#10
The role of the consilation and it's problematic aspects at civil proceeding
Keywords: Juridiskā zinātne