Rīcībsnepējīgo personu administratīvā atbildība. - Beizītere, Valda (Latvijas Universitāte, 2010)
Garīgo slimību tēma nenoliedzami pelna plašas sabiedrības uzmanību, jo Latvijā cilvēku ar garīgiem traucējumiem tiesiskais stāvoklis ir satraucošs personu nevienlīdzības piemērs. Bakalaura darbā tiks apskatīti trīs tiesību institūti – rīcībnespēja, administratīvais pārkāpums un administratīvā atbildība. Rīcībnespējīgo personu tiesiskais stāvoklis ir sarežģīts ne tikai ar to, ka tas attiecas uz personām, kuras vienmēr lielākai sabiedrības daļai ir bijušas neērtas, bet arī tieši tāpēc, ka likumdevējam, paredzot tiesisko regulējumu attiecībā uz šo personu grupu, patiesi ir jāievēro viņu ierobežotās psihiskās spējas un no tām izrietošās personu tiesiskās aizsardzības vajadzības. Rīcībnespējīgās personas, dzīvojot sociāli aktīvu dzīvi un iekļaujoties sabiedrībā, var būt potenciālās administratīvā pārkāpuma izdarītājas. Izpētot Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa regulējumu attiecībā uz administratīvā soda uzlikšanu, tikai nosacīti ir ievērotas šo personu tiesiskās vajadzības. Līdz ar to, šī darba mērķis ir ne tikai izpētīt normatīvo regulējumu attiecībā uz administratīvās atbildības piemērošanu rīcībnespējīgām personām, bet arī konstatēt trūkumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa un piedāvāt efektīvus risinājumus attiecībā uz rīcībnespējīgo personu tiesisko aizsardzību, piemērojot tām administratīvo sodu.

There are 3 essential themes to this graduation work – lack of capacity, administrative violation and administrative responsibility. Those who lack capacity should be recognized as equal and that’s why it is constitutive to determine this principle as a legal frontier. Undoubtfully these persons could be violators of administrative law in terms of Latvian Administrative Violations Code. After in-depth research of this legal problem it’s obviously that regulation of administrative violations in Latvian Administrative Violations Code is insufficient. That’s why two main aims of this graduation work are – in-depth research of administrative responsaibility of persons who have lack of capacity and find defects in Latvian Administrative.
Administrative responsibility of persons, who have lack of capacity.
Keywords: Juridiskā zinātne