Bērnu un vecāku konflikti saistībā ar pusaudžu konfliktu risināšanas stratēģijām un eksternalizētu uzvedību zēniem un meitenēm - Mitrevica, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas ir saistības starp pusaudžu norādīto ģimenes konflikta līmeni, savas eksternalizētās uzvedības un konfliktu risināšanas stratēģiju rādītājiem. Pētījuma dalībnieki bija 80 pusaudži, vecumā no 14 līdz 16 gadiem. Pētījuma instrumentārijs: Lai mērītu pusaudžu novērtēto bērnu-vecāku konflikta līmeni, tika izmantota Vecāku un ģimenes klimata aptauja (Parent Environment Questionnaire; McGue, Elkins, Walden, & Iacono, 2005; Latvijā aptauju tulkojusi S. Sebre, aprobēta A. Mitrevicas kursa darbā “Vecāku un bērnu konflikti pusaudžu vecumā saistībā ar pusaudžu internalizēto uzvedību”, 2018). Konfliktu skala; Jauniešu uzvedības pašnovērtējuma aptauja (Achenbach & Resscorla, 2000; Latvijā adaptējusi I. Laizāne, 2006) un, lai mērītu konfliktu risināšanas paņēmienus, tika izmantota Tomasa-Kilmana konfliktu risināšanas paņēmienu aptauja (Thomas-Kilmann Conflict Mode Instrument, Thomas & Kilmann, 1974; Latvijā adaptējusi A. Lūka, 2007). Pētījuma rezultāti rāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas pozitīvas korelācijas starp pusaudžu novērtētu ģimenes konfliktiem un pusaudžu eksternalizētu uzvedību, kā arī eksternalizētu uzvedību un konkurenci. Pastāv negatīvas korelācijas starp pusaudžu novērtētu ģimenes konfliktiem un sadarbības stratēģiju, kā arī pastāv statistiski nozīmīgas negatīvas korelācijas starp eksternalizētu uzvedību un pielāgošanās stratēģiju. Atslēgas vārdi: eksternalizēta uzvedība, pusaudžu-vecāku konflikti, uzvedības problēmas, pusaudži.

The aim of this Bachelors thesis was to define what is the relation between the level of family conflict indicated by adolescents, indicators of self externalized behaviors and conflict resolution strategies. Participants of the research was 80 adolescents aged 14 to 16 years. Research instrumentation: To measure the adolescent-rated level of adolescent-parent conflict, there will be used Parent and family conflict questionnaire (Parent Environment Questionnaire; McGue, Elkins, Walden & Iacono, 2005; in Latvia questionnaire was translated by S. Sebre, approved in A. Mitrevica’s course work “Parent-children conflicts in adolescence in relation with adolescents' internalized behavior”, 2018) Conflict scale; Youth self-assessment questionnaire (Achenbach & Resscorla, 2000; in Latvia adapted I. Laizāne, 2006) and, to measure conflict resolution techniques, there will be used Thomas-Kilmann Conflict resolution techniques questionnaire (Thomas-Kilmann Conflict Mode Instrument, Thomas & Kilmann, 1974; in Latvia adapted A. Lūka, 2007). The results of the research show, that there are statistically significant positive correlations between adolescents 'assessed family conflicts and adolescents' externalized behavior, as well as externalized behavior and competition strategy. There are negative correlations between adolescents' assessed family conflicts and cooperation strategy, as well as there are statistically significant negative correlations between externalized behavior and adaptation strategy. Key words: externalizing behavior, adolescent-parent conflicts, behavioral problems, adolescents.
Child-parent conflicts in relation with adolescent conflict resolution strategies and externalized behavior for boys and girls
Keywords: Psiholoģija; eksternalizēta uzvedība; pusaudžu-vecāku konflikti; uzvedības problēmas; pusaudži