Vardarbības pieredze attiecībās saistībā ar pašcieņu un kaunu - Andersone, Laura Lurda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir iepazīties ar teorētisko literatūru par vardarbību partnerattiecībās un identificēt tās saistību ar kaunu un pašcieņu. Pētījuma jautājumi: Kāda saistība pastāv starp kauna izjūtu un vardarbības pieredzi partnerattiecībās? Kādas ir atšķirības starp pašcieņu un kauna rādītājiem, respondentiem, kuri ir vai nav cietuši no vardarbības? Pētījuma dalībnieki: Pētījumā piedalījās 119 cilvēks, no kuriem 98 bija sievietes, bet 19 – vīrieši (procentuāli 84% sieviešu un 16% vīriešu). Autore izveidojusi aptauju, kura sastāv no trīs blokiem, pirmajā blokā ir jautājumi, kas saistīti ar vardarbību partnerattiecībās, otrajā blokā ir kauna izjūtas mērīšanas skala un trešajā blokā pašcieņas mērīšanas skala. Kauna izjūtas mērīšanai tiek izmantota Kauna kompasa skala (Compass of Shame Scale). Pašcieņas mērīšanai tiks izmantota Rozenberga pašcieņas skala (Rosenberg self-esteem scale). Vardarbības mērīšanai tika izmantotas vardarbības pieredzes aptaujas un pielāgotas darba tēmai. Secinājumi: Ir atklāta negatīva saistība starp augstu pašcieņu un vardarbības pieredzi. Kauna izjūtas saistība ar vardarbības pieredzi partnerattiecībās parāda statistiski nozīmīgas pozitīvas korelācijas.

The aim of the bachelor's thesis is to get acquainted with the theoretical literature on violence in partnerships and to identify its connection with shame and self-esteem. Research Questions: What is the relationship between self-esteem and the experience of violence in a partnership? What is the connection between shame and the experience of violence in a partnership? What are the differences between self-esteem and shame rates among respondents who have or have not been victims of violence? Study participants: 119 people participated in the study, of whom 98 were women and 19 were men (84% female and 16% male). The author has created a survey, which consists of three blocks, the first block contains questions related to violence in partnership, the second block contains a scale for measuring shame and the third block measures a scale for measuring self-esteem. The Compass of Shame Scale is used to measure shame. The Rosenberg self-esteem scale will be used to measure selfesteem. Surveys of experiences of violence were used to measure violence and adapted to the topic of the work. Conclusions: There is a negative association between high self-esteem and the experience of violence. The association of feelings of shame with the experience of violence in a partnership shows statistically significant positive correlations.
Experience of Violence in Relation to Self-Respect and Shame
Keywords: Psiholoģija; vardarbība; kauna izjūta; pašcieņa; partnerattiecības