Vides interešu sasniegšana caur vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu - Marhele, Izolde (Latvijas Universitāte, 2008)
Teritorijas plānojums ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ar kura palīdzību konkrēto teritoriju var ne tikai izmantot, bet arī aizsargāt. Piemēram, piešķirot teritorijai aizsargājam objekta statusu, saimnieciskā darbība tajā tiek ierobežota. Tomēr prakse rāda, ka teritorijas plānojuma izstrādes procesā joprojām ir dažas nepilnības, kas traucē pilnīgi sasniegt vides aizsardzības mērķus. Tā sakarā šajā maģistra darbā tiks pētīti sekojoši problēmjautājumi: Vietējās pašavaldības teritorijas plānojumu laicīga izstrāde; Sadarbības uzlabošana starp pašvaldību un teritorijas plānojuma izstrādē iesaistītajām institūcijām; Efektīvāka sabiedrības iesaistīšanas teritorijas plānojuma izstrādē; Samērības principa noteikšana starp zemes īpašnieku vēlmēm un vides interesēm.

Territorial planning is one of the most important tools, with the help of whom, the specific territory can be used, as well as protected, For example, by assigning the territory with the status of protected area, all the economic activities are limited. However, actual performance shows that the process of territorial planning development still possesses a few imperfections, which hinders the succession of environmental protection goals. For that cause, in this master thesis following issues are examined: Duly development of territorial planning; Improvement of cooperation between local authority and institutions involved in territorial planning development; Improvement of involvement of society in the development of territorial planning; The determination of proportional principle between the interests of the owner of the land and interests of the environment.
Regional Planning of Local Government as Instrument to Reach the Targets of Environmental Protection
Keywords: Juridiskā zinātne