Mikroplastmasas veidošanās risks no koksnes plastmasas kompozītmateriāliem vides faktoru ietekmē - Vasiļjevs, Lotārs Olivers (Latvijas Universitāte, 2025)
Mikroplastmasas veidošanās risks no koksnes plastmasas kompozītmateriāliem vides faktoru ietekmē. Vasiļjevs L.O., zinātniskie vadītāji PhD, pētnieks Kuka E., Dr.Ķīm., doc. Agnese Arāja. Maģistra darbs, 71 lappuses, 42 attēli, 1 tabula, 3 vienādojumi, 73 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā ir aprakstītas divas dažādas vides, kurās novecināja koksnes plastmasas kompozītmateriālus un raksturoja to fizikālo un ķīmisko īpašību izmaiņas. Vienā no eksperimentiem izstrādāja sistēmu, kurā sakrāja novecināšanas procesā atdalījušās plastmasu daļiņas, kas iepriekš nav ticis veikts. Iegūtie rezultāti parāda korelāciju starp koksnes plastmasas kompozītmateriālu matricas sastāvu un atdalījušos daļiņu īpašībām. KOKSNE, POLIMĒRI, UV STAROJUMS, KOMPOZĪTMATERIĀLS, DEGRADĀCIJA.

Formation of microplastics from wood plastic composites under the influence of environmental factors. Vasiļjevs L.O., scientific supervisors PhD, researcher Kuka E., Dr.Chem., prof. assist. Agnese Arāja. Master thesis, 71 pages, 42 figures, 1 table, 3 equations, 73 literature references, 3 appendices. In Latvian. The master's thesis describes two different environments in which wood-plastic composites were weathered and the changes in their physical and chemical properties were described. In one of the experiments, a system was developed to collect plastic particles that separated during the weathering process, which has not been done before. Obtained results show a correlation between the matrix composition of wood-plastic composites and the properties of the separated particles. WOOD, POLYMERS, UV IRRADIATION, COMPOSITES, DEGRADATION.
Formation of microplastics from wood plastic composites under the influence of environmental factors
Keywords: Ķīmija; KOKSNE; POLIMĒRI; UV STAROJUMS; KOMPOZĪTMATERIĀLS; DEGRADĀCIJA