Kurzemes un Zemgales hercogistes landtāgā skatīto jautājumu analīze (1682-1698) - Cīrule, Anna Anita (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījums veltīts maz pētītam jautājumam Latvijas vēsturē Kurzemes un Zemgales hercoga Frīdriha Kazimira valdīšanas laikam, jo 17. gadsimta nogales hercogistes vēstures pētniecība palikusi hercoga Jēkaba valdīšanas laika un 18. gadsimta sākuma cīņas par varu hercogistē ēnā. Pētījuma mērķis ir caur hercogistes landtāgu lēmumiem analizēt aktualitātes un problēmas laika periodā no 1682. gada līdz 1698. gadam. Pētījuma izstrādes laikā tika iegūta informācija par aktuāliem jautājumiem hercogistē saistībā ar baznīcu, zemnieku dzīves regulējumu, ekonomiku un tirdzniecību un ārpolitiku. Landtāgu lēmumu analīze atklāja būtisku visas hercogistes pastāvēšanas laika posma iezīmi – hercoga un muižniecības attiecības un muižniecības vēlmi pēc iespējas vairāk nostiprināt un paplašināt savas privilēģijas.

The Bachelor's paper deals with the little studied issue in the history of Latvia in the period of the reign of Friedrich Casimir in Dukedom of Courland and Semigallia. Most of the research about the history of the Dukedom remains in the time of Duke Jacob reign. Also, the subsequent struggle for power in 18th century has been more researched. Thus, the aim of the study is through the decisions of the Duchy landtag to analyze current problem at the times from 1682 to 1698. During the research, information was obtained on issues in the Dukedom regarding church, peasant life regulation, economy, trade and foreign policy and the relationship between the Duke and the nobility as well as the desire of the nobility to strengthen their privileges as much as possible.
Analysis of the questions discussed in Courland’s and Semigallia’s Landtag (1682-1698)
Keywords: Vēsture; Kurzemes un Zemgales hercogiste; Landtāgs; Hercogs Frīdrihs Kazimirs; 17. gadsimts