Mākslas terapijas kā metodes izmantošana atbalsta grupās - Lepere, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba autores diplomdarba tēma ir „Mākslas terapijas kā metodes izmantošana atbalsta grupās”. Mūsdienu sabiedrība saskaras ar dažādām sociālām problēmām. Lai tās risinātu, sociālā darbā tiek izmantota atbalsta grupa kā viena no pieejām problēmas risināšanā. Atbalsta grupās tiek izmantota dažādas metodes, un viena no metodēm, kas tiek plaši izmantota, ir mākslas terapija kā metode. Diplomdarba mērķis ir pētīt mākslas terapijas kā metodes pielietošanu atbalsta grupās. Diplomdarba teorētiskajā daļā darba autore analizēja atbalsta grupu, tās izveidošanu, procesus, kādas metodes tiek pielietotas atbalsta grupās. Raksturoja mākslas terapiju un mākslas terapijas virzienus, un kādām klientu grupām tiek pielietota mākslas terapija kā metode. Diplomdarba pētnieciskajā daļā darba autore pētīja mākslas terapijas kā metodes izmantošanu atbalsta grupās. Tika analizēta mākslas terapijas kā metodes izmantošana no atbalsta grupas vadītāju viedokļa. Ar interviju palīdzību tika iegūta praktiska pieredze mākslas terapijas kā metodes pielietošanai atbalsta grupās. Intervijas jautājumi tika izveidoti balstoties uz teorētisko bāzi. Respondenti bija atbalsta grupas vadītāji, profesionāļi – sociālie darbinieki, psihologi. Tika intervēti 9 atbalsta grupas vadītāji. Pētījuma laikā darba autore secināja, ka profesionāļi izmanto mākslas terapiju kā metodi ne tikai atbalsta grupās, bet arī klientiem individuāli. Tā ir diezgan veiksmīga pieeja klientam un atbalsta grupas dalībniekiem, jo ar mākslas palīdzību tie veiksmīgāk pieņem un iepazīst savas problēmas, un vēlas tās risināt. Kā arī darbojoties grupā klienta problēmas risināšana notiek dziļākā līmenī, jo klients nav viens ar problēmu. Pielietojot mākslas terapiju kā metodi atbalsta grupā, cilvēkiem tiek dota iespēja paskatīties uz sevi no malas, redzēt savu patieso problēmu. Atslēgvārdi: mākslas terapija, metode, atbalsta grupa, sociāla problēma, intervija, sociālie darbinieki, psihologi

Authors Graduation works theme is „Usage of art therapy methods in support group”. Modern society touches with different social problems. To develop them, as one of the points in social work is used support group. A different method is used in support groups, but one of the most popular is art therapy. Graduation works purpose is to investigate art therapies as methods usage in support groups. In Graduation works theoretical part author have analyzed support groups, organization of support groups, process, and what kind of methods were used in support group. Art therapies characterization, wise of art therapy and what kinds of group’s art therapy were used. In Graduation works research part author studied art therapies as methods usage in support group. Also have analysed art therapies as methods usage from support group’s leaders attitude. With interviews was acquired practical experience about art therapies as methods usage in support groups. An interview question was made based on theoretical base. Respondents were support groups leaders, professionals – social workers, psychologists. Were interview nine support group’s leaders. Writing investigation graduation works author concluded that professionals use art therapy as method not only in support groups, but also while working individually with clients. And it is successful approach to client and support groups members, because with art therapies help people better accept their problems and want to develop them. Using art therapy as method, psychological safeguard don’t act that hard on people mind, what stressed all respondents. When a client is working in groups, solving of problems happens deepest, because he is not alone with his problem. Art therapy as method use in support group empowers the clients look at him with other sight, see his real problem. Keywords: art therapy, method, support group, social problem, interview, social worker, psychologists.
Usage of art therapy methods in support group
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija