Latvijas ozolu audžu ekosistēmu augšņu raksturojums - Auziņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījumu aktualitāti nosaka klimatu pārmaiņu ietekme uz parastā ozola (Quercus robur) izplatības paplašināšanos ziemeļu virzienā. Klimatam kļūstot maigākam un palielinoties vides piesārņojumam, augsnes bagātinās ar barības vielām, veicinot platlapju augu sabiedrībām piemērotu ekoloģisko nišu apjomu (Laiviņš 2018). Ozolu augšņu ietekmējošo faktoru izpēte sniedz iespēju mežsaimniecībā un dabas aizsardzībā nākotnē atrast potenciālās ozolu audžu izplatīšanās vietas. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot augsnes īpašību nozīmi ozolu audžu izplatībai Latvijā un augsnes cilmieža, kokaudzes sastāva un zemes izmantošanas vēstures ietekmi uz augsnes īpašībām. Maģistra darbā apkopota informācija par augsnes īpašībām un faktoriem, kas ietekmē ozolu audžu izplatību Latvijā. Pētījumā darba izstrādes laikā ir apkopota informācija par ozolu audžu augšņu izplatības likumsakarībām gan Eiropā, gan Latvijā. Tika izmantoti dati no Latvijā saimnieciski izmantojamām ozolu audzēm un ilgstoši mežsaimniecībā neizmantojamām ozolu audzēm Moricsalā. Iegūtie rezultāti parāda, ka ozolu audžu izplatību ietekmē granulometriskais sastāvs, ko savukārt ietekmē to veidojošie ģeoloģiskie nogulumi. Kā arī, Latvijas ozolu audžu īpašības ir atkarīgas no granulometriskā sastāva, kokaudzes sastāva, ko parāda koku nobiru kvalitāte, atstājot būtisku ietekmi uz augsnes minerālā horizontu virsējo slāni (0-10 cm).

The focus of the studies is determined by the impact of climate change on the expansion of penduculate oak (Quercus robur) in the north direction. As the climate is softening and environmental pollution increases, soils are enriching with nutrients that increases amount of ecological niches for broad-leave tree species (Laiviņš 2018). The impacting factor of oak soils is examined as an opportunity to find potential sites for the spread of oaks in forestry and nature protection in the future. The aim of research is to clarify the significance of the soil properties for the distribution of oak groves in Latvia, and the impact of parent material, composition of forest stands and land use history on soil properties. Research summerizes information about soil properties and factors impact on distribution of penduculate oak groves. During the research we gathered information about regularity of soil factors around the Europe and Latvia. We gathered data from economically usable oak stands in Latvia and long-term forest-free oak stands in Moricsala. Our results showed the distribution of oak groves is mostly affected by granulometric composition, which in turn is affected by the geological sediments beneath soil. Soil properties are affected by granulometric composition and leaf litter quality, especially improving the 0 – 10 cm layer.
Soil characteristics under penduculate oak woodland in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Quercus robur; ozolu audzes; izplatības likumsakarības; klimata pārmaiņas