Iejūtības pret sevi saistība ar pašpaļāvību, apmierinātību ar dzīvi un psiholoģisko distresu - Zukule, Nijole Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķi bija: 1) noskaidrot, vai iejūtība pret sevi mediē saistību starp pašpaļāvību un psiholoģisko distresu, kā arī apmierinātību ar dzīvi; 2) izvērtēt, vai pēc iejūtības pret sevi praktizēšanas pieaug studentu iejūtība pret sevi, pašpaļāvība un apmierinātība ar dzīvi, kā arī samazinās psiholoģiskais distress. Tika veikti divi pētījumi: šķērsgriezuma pētījums (N=82) un eksperimentāls pētījums (N=10). Pētījumā izmantota Iejūtības pret sevi skala (Neff, 2003b) Pašpaļāvības skala (Padhy et al., 2024), Apmierinātības ar dzīvi skala (Diener et al., 1985) un Depresijas, trauksmes un stresa skala-21 (Lovibond & Lovibond, 1995, 2004). Rezultāti atklāja, ka iejūtība pret sevi pilnībā mediē saistību starp pašpaļāvību un gan psiholoģisko distresu, gan apmierinātību ar dzīvi. Eksperimentālajā grupā tika konstatēts būtisks iejūtības pret sevi pieaugums, taču pārējos mainīgajos statistiski nozīmīgas izmaiņas netika novērotas.

The objective of the study was to 1) examine whether self-compassion mediates the relationship between self-reliance and psychological distress, as well as life satisfaction; 2) evaluate whether practicing self-compassion increases students’ self-compassion, self-reliance, and life satisfaction, and decreases psychological distress. Two studies were conducted: a cross-sectional study (N=82) and an experimental study (N=10). The study employed the Self-Compassion Scale (Neff, 2003b), the Self-Efficacy Scale (Padhy et al., 2024), the Satisfaction With Life Scale (Diener et al., 1985), and the Depression Anxiety Stress Scales-21 (Lovibond & Lovibond, 1995, 2004). The results revealed that self-compassion fully mediates the relationship between self-reliance and both psychological distress and life satisfaction. A significant increase in self-compassion was observed in the experimental group; however, no significant changes were found in the other variables.
The Relationship Between Self-Compassion, Self-Reliance, Life Satisfaction, and Psychological Distress
Keywords: Psiholoģija; Iejūtība pret sevi; Pašpaļāvība; Apmierinātība ar dzīvi; Psiholoģiskais distress; Depresija