Starppaaudžu attiecību ētiskie aspekti A. Smitas romānos "Rudens" un "Ziema" - Vaivade, Dace (Latvijas Universitāte, 2021)
Kopš 20. gadsimta vidus demogrāfisko, tehnoloģisko un sociālpolitisko izmaiņu rezultātā pasaulē vienlaikus līdzāspastāv vairākas paaudzes ar izteikti atšķirīgām iezīmēm. Ir svarīgi uzturēt konstruktīvu, atvērtu dialogu starp dažadājām paaudzēm. Literatūra var piedāvāt telpu neierobežotai dialogu dažādībai. Ali Smitas gadalaiku kvartets ir uzrakstīts esošā laika solī, tādejādi atspoguļojot pašreizējos sociālos un politiskos notikumus Anglijā. Šā darba mērķis ir analizēt literāros paņēmienus, ar kuru palīdzību Ali Smita iesaista diskusijā par neatliekamiem ētikas un politikas jautājumiem starppaaudžu dialogā. Ali Smitas romānu “Rudens” un “Ziema” uzmanīga lasīšana atklāj, ka Smita patiesu notikumu un cilvēku nozīmīgumu apskata caur sarežģītām attiecībām starp romānu varoņiem no dažādām paaudzēm.

Since the mid-twentieth century demographical, technological and socio-political changes globally have resulted in multiple generations with distinctive characteristics. It is important to ensure a constructive, open dialogue across the generations. Literature can offer an unlimited space for myriad varieties of such dialogues. Ali Smith’s seasonal quartet is written and published in real-time, thus reflecting current social and political issues in Britain. The purpose of this paper is to analyse the literary means that Ali Smith employs to engage in a discussion about pressing ethical and political matters in the intergenerational dialogue. Close reading of Ali Smith’s novels “Autumn” and “Winter” shows that Smith discusses the relevance of real-life events and persons through complex relationships between fictional characters of different generations.
The Ethics of Intergenerational Relationships in Ali Smith's "Autumn" and "Winter"
Keywords: Valodniecība; ethical criticism; age studies; ageism; storytelling; intergenerational relationships