Cilvēka cieņas koncepts saistībā ar tiesībām dzīvot labvēlīgā vidē - Spoģis, Alberts Matejs (Latvijas Universitāte, 2019)
Sākot ar pagājušo gadsimtu, kad iedzīvotāju skaita pieaugums uz Zemes piedzīvoja strauju kāpumu, visi procesi, kas saistīti ar cilvēces uzturēšanu, galvenokārt rūpniecība, pārtikas sagāde un lauksaimniecība, transports atstāj arvien nelabvēlīgāku ietekmi uz vides stāvokli visā pasaulē. Saskaņā ar cilvēktiesībām un cilvēka cieņas konceptu, par augstāko vērtību uzskatāms ir cilvēks, tomēr šāda nostāja ne tikai apdraud planētas veselību, bet arī pašus cilvēkus. Tuvojoties brīdim, kad vairs nebūs iespējams apturēt vides stāvokļa pasliktināšanos, ir nozīmīgi rast risinājumus, kuri gādātu par to, ka cilvēki par savu apkārtējo vidi rūpējas un ikvienu organismu tajā respektē.

Starting from the last century, when the population growth on Earth experienced a sharp increase, all processes related to the maintenance of humanity, mainly industry, food supply and agriculture, have had an increasingly negative impact on the state of the environment all around the world. According to human rights and the concept of human dignity, man is considered to be the highest value. As we approach the moment when it will no longer be possible to stop the deterioration of the environment, it is important to find solutions that would ensure that people take care of their environment and respect every organism in it.
The concept of dignity in relation to the right to live in ahealthy enviroment
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēka cieņa; tiesības uz dzīvi labvēlīgā vidē; vides tiesības; antropocentrisms; ekocentrisms