Riska faktori sociālās aprūpes centra personālam - Mašiņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs „Riska faktori sociālās aprūpes centra personālam”. Psihoemocionālie vai psihosociālie riska faktori ir vieni no izplatītākajiem riska faktoriem, ar kuru savās darba vietās saskaras arvien vairāk nodarbināto visā pasaulē. Turklāt arvien vairāk tiek runāts par stresu, psihoemocionālo pārslodzi, spriedzi darbā, ko var radīt nedrošība, laika trūkums, pārslodze, nakts darbs, virsstundas. Sociālās aprūpes nozarē nodarbinātie ikdienā veic ārkārtīgi svarīgu un nepieciešamu darbu un riskē paši ar savu veselību – fiziski smagais darbs saistībā ar pacientu pārvietošanu, garas darba stundas un pārslodzes, potenciāli inficēšanās riski, dažādu ķīmisko vielu un medikamentu iedarbība kombinācijā ar psihoemocionāliem riskiem neatbilstošu sociāli ekonomisko novērtējumu ikdienā apdraud nodarbināto veselību un drošību. Darba mērķis ir noskaidrot riska faktorus sociālās aprūpes centra personālam. Veiktie teorētiskie un praktiskie pētījumi ļāva izdarīt secinājumus, ka biežākie riska faktori sociālās aprūpes centra personālam ir darba pārslodze un stress. Atslēgas vārdi: aprūpes personāls, riski, stress, pārslodze.

Thesis "Risk Factors of social care center personnel." Psycho-emotional and psychosocial risk factors are among the most common risk factors, which in their workplaces are facing a growing number of employees around the world. In addition, more and more are talking about stress, psycho-emotional overload, tension at work, which are symptoms of insecurity, lack of time, overload, night work, overtime. Social employees daily perform an extremely important and necessary work, risking themselves with their health - physically hard work on patient movement, long working hours, congestion, potential contamination risks of various chemicals and pharmaceutical effect in combination with psycho-emotional risks of inadequate socio-economic daily threat assessment of employees' health and safety. The work aim is to identify risk factors for the social care center personnel. Theoretical and practical studies led to the conclusion that the most common risk factors for social care center staff are overload and stress. Keywords: care personnel, risks, stress overload.
Risk Factors of Social Care Center Personnel
Keywords: Medicīna; aprūpes personāls; riski; stress; pārslodze