Uzņēmuma SIA “PIMAS” nodokļu risku vadības sistēmas analīze - Šmeļova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2023)
Komersantiem un saimnieciskas darbības veicējiem ir nozīmīga precīza un korekta nodokļu aprēķināšana, kā arī savlaicīga samaksas veikšana valsts budžetā. Maģistra darba mērķis – pamatojoties uz teorētiskām atziņām un praktisko materiālu izanalizēt un novērtēt uzņēmuma SIA “PIMAS” nodokļu risku vadības sistēmu un izstrādāt priekšlikumus nodokļu risku vadības pilnveidošanai uzņēmumā. Izvirzītā mērķa sasniegšanai maģistra darbā ir noteikti sekojošie darba uzdevumi - izpētīt teoriju par nodokļiem, nodokļu risku jēdzienu un nodokļu sistēmu Latvijā, izpētīt un analizēt SIA “PIMAS” esošo nodokļu risku vadības sistēmu, tās riskus un izstrādāt priekšlikumus efektīvākai uzņēmuma pārvaldīšanai. Maģistra darba pētījuma rezultāts atklāj, ka uzņēmums SIA “PIMAS” veic efektīvu nodokļu risku vadības sistēmu, kas atbilst nepārtrauktības, vispusīguma, atbilstības, detalizācijas un aktualitātes kritērijiem. Tā tiek veikta saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, kā arī piemērotas kontroles procedūras.

Accurate and correct calculation of taxes, as well as timely payment to the state budget, are important for merchants and economic operators. The purpose of the master's thesis is to evaluate and analyze the tax risk management system for the company “PIMAS”. Develop proposals for improvement and more effective control of tax risk management in the company. In order to achieve the set goals, the master's thesis has the following tasks - to summarize and describe the theory of taxes, in accordance with the laws of the Republic of Latvia, to study and analyze the existing tax risk management system of SIA “PIMAS”, its risks and to develop proposals for more efficient management in the company. The result of master thesis research reveals that the company SIA “PIMAS” implements an affective tax risks management system that meets the criteria of continuity, comprehensiveness, relevance. It is carried out in accordance with the laws and regulations of the Republic of Latvia, as well as appropriate control procedures.
The company “PIMAS” developed tax risk management assessment and risk analysis
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Latvijas nodokļu sistēma; nodokļu risks; nodokļa likmes; nodokļu maksātājs