Ražošanas procesa izpēte ar masu apkalpošanas tīklu palīdzību - Černika, Ketija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ir veltīts vīna ražošanas procesa pildīšanas posma izpētei ar masu apkalpošanas sistēmu un masu apkalpošanas sistēmu tīklu palīdzību. Darbā teorētiskajā daļā ir aplūkotas masu apkalpošanas sistēmas ar gaidīšanu, ar ierobežotu rindas garumu un slēgtas masu apkalpošanas sistēmas. Tiek skatīti arī masu apkalpošanas sistēmu tīkli. Darba praktiskajā daļā vairāk tiek runāts par vīna pildīšanas procesa masu apkalpošanas tīkla piemēriem, kas pietuvināti reālai dzīves situācijai. Tiek attēlots vīna pudeļu pildīšanas masu apkalpošanas sistēmu tīkls un aprakstītas tā īpatnības, veiktas modeļa simulācijas datorprogrammā AnyLogic, kā arī veikti masu apkalpošanas sistēmu efektivitātes rādītāju aprēķini pēc teorētiskām formulām.

The bachelor's thesis is devoted to the study of the filling stage of the wine production process with the help of queueing systems and queueing networks. In the theoretical parts, we are talking about queueing systems with waiting, with limited queue length and closed queueing systems. Also are looked at queueing networks. In the practical part of the work, there is more talk about examples of the queueing network of the wine bottling process, which are closer to a real-life situation. The wine bottling queueing network is depicted, and its features are described, model simulations are performed in the computer program AnyLogic, and the efficiency indicators of queueing systems are calculated according to theoretical formulas.
Study of the production process with the help of mass service networks
Keywords: Matemātika; ražošana; apkalpošana; tīkli; simulācijas