Emocionālās ēšanas saistība ar profesionālo stresu - Aizpurvs, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp emocionālo ēšanu un profesionālo stresu, noskaidrot, kuri profesionālā stresa faktori ir saistīti ar emocionālo ēšanu, kā arī kuri profesionālā stresa faktori prognozēs emocionālo ēšanu. Pētījumā piedalījās 50 respondenti vecumā no 22 līdz 73 gadiem. Dzimuma iedalījums: 56% (28 cilvēki) sievietes, 44% (22 cilvēki) vīrieši. Respondentu atbildes tika anonīmi apkopotas, izmantojot Google Forms aptauju. Aptauja sastāvēja no Ēšanas uzvedības modeļu aptaujas (Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ); Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003) un Stress darbavietā (Occupational Stress Indicator (OSI), Evers, Frese, & Cooper, 2000). Apkopojot rezultātus, var secināt, ka pastāv statistiski nozīmīgas, pozitīvas saistības starp emocionālo ēšanu un profesionālo stresu. Visas korelācijas ir vidēji ciešas. Pieaugot viena mainīgā vērtībai, pieaug otra mainīgā vērtība.

The purpose of the study was to find out whether there is a relationship between emotional eating and professional stress, to find out which professional stress factors are related to emotional eating, as well which professional stress factors predict emotional eating. The study consists of 50 respondents aged between 22 and 73 years old. The gender distribution was 56% (28 people) women and 44% (22 people) men. Respondent responses were collected anonymously using Google Forms survey. The survey consists of Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ; Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003) and Occupational Stress Indicator (OSI;, Evers, Frese, & Cooper, 2000). Summarizing the results, it can be concluded that there are statistically significant positive connections between emotional eating and professional stress. All correlations are moderately strong. As the value of one variable increases, the value of the other variable increases.
The Relationship Between Emotional Eating and Occupational Stress
Keywords: Psiholoģija; emocionālā ēšana; profesionālais stress; darba stress; ēšanas traucējumi