Lēmumu pieņemšanas efektivizēšana Eiropas Savienības trešā pilāra jomā. - Zvirbule, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
ES trešā pīlāra joma ir izvirzīta par prioritāti ES kontekstā, jo tieslietu un iekšlietu jomā īstenotajai politikai ir jābūt efektīvai un izmantotajiem instrumentiem, tai skaitā lēmumpieņemšanai, jānodrošina efektīva sabiedrības interešu aizstāvība. Darbā tiek analizēti iespējamie mehānismi lēmumpieņemšanas procesa efektivizēšanai trešā pīlāra jomā - Komisijas ierosinājums passerelle, tā pozitīvie un negatīvie aspekti, kā arī alternatīvi risinājumi, kā ar jau esošajiem mehānismiem veicināt lēmumu pieņemšanas efektivitāti. Darbā tiek apskatīti risinājumi, ko piedāvā šobrīd iesaldētais Līgums par Konstitūciju Eiropai, secinot, ka Konstitūcija piedāvā efektīvu un sabalansētu tieslietu jomas lēmumu pieņemšanas metodi, ievieš nepieciešamās izmaiņas, kas ir nepieciešamas brīvības, drošības un tiesiskuma telpas pastāvēšanai ES.

The EU Third pillar has been announced as a priority in the EU context, because EU policy concerning justice and internal matters should be efficient and the utilised tools, including decision-making, should ensure efficient protection of the society’s interests. This paper focuses on possible solutions to improve decision making in the Third pillar, their positive and negative aspects. Commission has come with an iniciative Passerelle (TEU Art.42 mechanism). This paper also concentrates on the solutions that are available without sustainable changes in the current system and also solutions included in the currently blocked Treaty Establishing a Constitution for Europe, allowing the author of this paper to conclude that the Constitution provides for an efficient and balanced method of decision-making in matters of justice which means that it fosters implementation of the required changes, thus reinforcing the EU space of freedom, security and rule of law.
Improving decision making in the EU Third Pillar
Keywords: Tiesības