Domēna specifisku valodu bāzēta informācijas sistēmu izstrāde - Jekimova, Karina (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir veltīts MDA jeb modeļu bāzētai arhitektūrai, kā arī jaunai domēna specifiskai valodai BiLingva un tās izmantošanas iespējām informācijas sistēmu izstrādē. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmā un otrā nodaļas sniedz teorētisku ieskatu modeļu bāzēta IS izstrādē. Trešā nodaļa ir veltīta valodas BiLingva aprakstam, tās modelēšanas ideoloģijai, priekšrocībām un trūkumiem un BiLingva modeļu redaktoram. Pēdējā nodaļā tiek aplūkoti praktiski BiLingva pielietojumi, kas apliecina piedāvātās pieejas dzīvotspēju. Tiek piedāvāts veidot gala lietotājam ērtu un modelim atbilstoši konfigurējamu programmatūru, kas konfigurācijas informāciju pārņem no modeļa. Darba nobeigumā var iepazīties ar gala lietotāju aptaujas rezultātiem par viņu pieredzi darbā ar BiLingva modeļiem un to lomu informācijas sistēmas izstrādē.

Bachelor thesis is dedicated to MDA or model-driven architecture as well as to the application of the new domain specific language BiLingva in the development of information systems. Thesis consists of four parts. The first and the second parts give theoretical insight into model-based IS development. The third part is devoted to the description of BiLingva, its modelling ideology, advantages and disadvantages as wells as BiLingva diagram editor. The last part provides practical applications of BiLingva confirming usefulness of this approach. It is proposed to make user friendly and model consistent configurable software that takes over information from BiLingva model. In the end of the work you can see the results of questionnaire filled up by end users on their experience with BiLingva diagrams and their role in IS development.
Domain-specific language based information system development
Keywords: Datorzinātne