Tiešie nodokļi un to īpatnības Latvijā - Lapiņa-Patmalniece, Agrita (Latvijas Universitāte, 2011)
Ikviens ekonomiski aktīvs iedzīvotājs Latvijā saskarās ar nodokļu maksāšanu, kas ir ar likumu noteikts maksājums valst vai pašvadības budžetos. Nodokļi ir jāmaksā kad iegādājamies kādu preci, vai arī izmantojot kādu pakalpojumu, ko sniedz kāts speciālist. Katrs iedzīvotājs, kas ir darba ņēmējs vai darba devējs maksā nodokļus no savas darba algas, tādejādi veidojot nodokļu plūsmu valsts vai pašvaldību budžetos. Būtiski ir saprast tiešo nodokļu sistēmu un zināt kā tie ietekmē uzņēmējdarbību un valst ekanomiku kopumā. Bakalaura darbā ir pētītas un analizētas tiešo nodokļu iezīmes Latvijā gan teorētiski, gan ar uzskatāmiem piemēriem. Tiešo nodokļu politikas teoretiskie aspekti Latvijā, izvērtēta nodokļu loma valsts budžeta veidošanā, parādīta tiešo nodokļu sistēma, likmes, atvieglojumi, apreķināšana un citi nosacījumi Latvijā. Darbs sastāv no 3 daļām un 63 lapām. Pirmajā daļa teorētisks apkopojums par iedzīvotāju ienakuma nodokli, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un uzņēmuma ienākuma nodoklis. Tieka aprakstīts, kas ir nodokļu maksātāji, kāds ir neapliekamais minimums, nodokļu atvieglojumi Pētijumu beigās autore sniedz secinājumus un priekšlikumus, kā labāk uzlabot tiešo nodokļu piemērošanu un administrēšanu. Bakalaura darbā izmantotie materiāli: interneta resursi, Latvijas Republikas likumi un autoru grāmatas.

Every economically active citizen of Latvia are facing with tax paying which is with law define payment in state or municipality buget. Tax should be payed when we are buying any good or when we use some service which is done by expert. Every citizen who is working or who is giving a work for somebody pay tax out of their salary, in that way making tax flow, in state and municipiality buget. It is important to understand direct tax sistem and know how they affect citizens, business and state economics overall. In bachelor has been made reserch and analyse direct tax features in Latvia, in theory an in examples. Direct tax political aspekts in Latvia, examined the tax role in buget, show the direct tax sistem,rate, reliefs, calculatin and others conditions. The work consists of 3 parts and 63 pages. Theoretical summary about personal income tax, state social insurance contributions and corporative income tax. Describe, who is the taxpayers, untaxed minimum and tax reliefs. End of reserch author gives conclusions and suggestions, how the best way improve stronger direct tax control In bachelor jused materials: internet, Latvian Republic law and aoythor books.
Direct taxes and individuality in Latvia
Keywords: Ekonomika