Brīvības atņemšanas piemērošana nepilngadīgajiem - Lazdiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Brīvības atņemšana nepilngadīgām personām tiek piemērota salīdzinoši reti. Latvijā viens no būtiskākajiem aspektiem ir tas, ka nepilngadīgās personas brīvības piemērošanas sods par sevišķi smagiem noziegumiem nedrīkst pārsniegt 10 gadus. Izņēmums ir tikai tad, ja ir pastrādāti vairāki noziedzīgi nodarījumi, tad brīvības atņemšanas soda kopējais laiks nedrīkst pārsniegt divpadsmit gadus un sešus mēnešus, bet ja ir vairāki spriedumi piecpadsmit gadus. Bakalaura darba „Nepilngadīgo brīvības piemērošana” mērķis bija izpētīt nepilngadīgo brīvības piemērošanas soda vēsturi no 1903.gada Sodu likumiem līdz mūsdienām, pētīt, kā nepilngadīgās personas jēdziens tiek saprasts Latvijas un starptautisko tiesību aktos, un apskatīt kā brīvības piemērošanas sodu nepilngadīgām personām piemēro un izpilda Latvijā un ārvalstīs. Darba gaitā tiks analizēts pašreizējais regulējums, izteikti priekšlikumi, kā pašreizējo brīvības atņemšanas piemērošanu nepilngadīgām personām uzlabot un pilnveidot.

The sentence involving the deprivation of liberty is imposed on juveniles rather rarely. One of the most substantial aspects in Latvia is that the sentence involving the deprivation of liberty imposed on juveniles, who have committed extremely serious crimes, may not exceed 10 years. An exception is only where several criminal offences are committed, in which case the aggregate term of the sentence involving the deprivation of liberty may not exceed twelve years and six months, and in the case of several judgments – fifteen years. The goal of the Bachelor’s thesis Deprivation of Liberty of Juveniles is to research the history of the sentence involving the deprivation of liberty imposed on juveniles since Laws on Punishments 1903 up to now, to research how the notion of a juvenile is understood in Latvian and international legal acts, and to discuss how the sentence involving the deprivation of liberty is imposed on juveniles and executed in Latvia and abroad. In the course of the development of the thesis the author will analyze the current regulation, make suggestions how to improve the current procedure of the deprivation of liberty, which applies to juveniles.
Deprivation of Liberty of Juveniles
Keywords: Juridiskā zinātne; brīvības atņemšanas piemērošana; nepilngadīgais; audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem; nepilngadīgo noziedzība