Hroniska vidusauss iekaisuma ķirurģiskās ārstēšanas iznākumi un komplikāciju biežums dienas stacionāra pacientiem klīnikā “Headline” - Rūtiņa, Alise Kitija (Latvijas Universitāte, 2025)
Hronisks vidusauss iekaisums izraisa dzirdes pasliktināšanos un būtiski ietekmē pacienta dzīves kvalitāti. Slimības ārstēšanā var tikt pielietota konservatīvā terapija, tomēr pacientiem ar holesteatomas destruktīvām izmaiņām galvenā ārstēšanas metode ir auss ķirurģija, kas nodrošina iekaisuma evakuāciju, anatomisko struktūru rekonstrukciju un dzirdes atjaunošanu. Darba mērķis: novērtēt ķirurģiskās ārstēšanas iznākumus un ar tiem saistītos ietekmējošos faktorus, tostarp antibiotiku lietošanu, atveseļošanās ilgumu un pēcoperācijas komplikāciju biežumu. Darba uzdevumi: 1.Novērtēt pacienta demogrāfisko un klīnisko simptomu datus, tajā skaitā biežākos vājdzirdību veidus; 2.Noskaidrot iekaisuma veida, lietoto antibiotiku un komplikāciju ietekmi uz pacientu atveseļošanās ilgumu; 3.Novērtēt ķirurģiskās ārstēšanas izvēles pacientiem ar/bez holesteatomas; 4.Novērtēt pacientu ķirurģiskās ārstēšanas iznākumu, izvērtējot subjektīvo dzirdes uzlabojumu pēc hroniska vidusauss iekaisuma operācijas. Rezultāti: Retrospektīvā analīzē iekļauti 95 pacienti ar hronisku vidusauss iekaisumu, kuri ķirurģiski ārstēti klīnikas “Headline” dienas stacionārā. Pacientu dalījums veikts divās grupās – ar holesteatomu un bez tās. Vīriešu īpatsvars bija 51,6% (n=49), sieviešu 48,4% (n=46). Abās pētījuma grupās visbiežāk sastopamais klīniskais simptoms bija dzirdes pasliktināšanās, ko perioperatīvajā periodā norādīja 46,3% (n=44) pacientu. Dominējošais vājdzirdības veids abās grupās bija vienpusēja konduktīva tipa vājdzirdība - 56,8% (n=54) gadījumu. Miringoplastika bija biežākā ārstēšanas metode pacientiem bez holesteatomas, savukārt holesteatomas grupā - bungdobuma revīzija, holesteatomas evakuācija un timpanoplastika. Veiksmīga ķirurģiskā ārstēšana bez komplikācijām novērota 72,6% pacientu. Ķirurģiskās ārstēšanās mediāna abās grupās bija 60 dienas (IQR: 35-90). Antibiotiku lietošanai (px=0,628), iekaisuma veidam (px=0,625) un komplikāciju klātbūtnei (px=0,993) netika novērota statistiski ticama ietekme uz atveseļošanās ilgumu postoperatīvā periodā. Subjektīvu dzirdes uzlabojumu postoperatīvā periodā atzīmēja vairāk nekā puse (66,3%, n= 63) pacientu. Atslēgas vārdi: hronisks vidusauss iekaisums; holesteatoma; dienas stacionārs; otoķirurģija.

Chronic otitis media leads to hearing impairment and significantly affects patient’s quality of life. While conservative therapy may be applied in selected cases, surgical treatment remains the primary approach for patients with cholesteatoma due to its destructive potential. Surgery ensures the eradication of infection, restoration of anatomical structures, and improvement of auditory function. Aim of the study: To evaluate the outcomes of the surgical treatment alongside factors influencing treatment, such as antibiotic use, recovery time and postoperative complications. Objectives: 1.To assess patient demographic and clinical symptom data, including the most frequent types of hearing loss; 2.To examine the impact of inflammation type, antibiotic use, and postoperative complications on the recovery process; 3.To evaluate the choice of surgical treatment in patients with and without cholesteatoma; 4.To assess the outcomes of surgical treatment by evaluating subjective hearing improvement following surgery for chronic otitis media. Results: This retrospective study included 95 patients with chronic otitis media who underwent surgical treatment at the day surgery department of the “Headline” clinic. Patients were stratified into two groups – with and without cholesteatoma. The proportion of male patients was 51,6% (n=49), and female patients 48,4% (n=46). The most reported symptom across both groups was hearing impairment, 46,3% (n=44) of patients in the perioperative period. Unilateral conductive hearing loss was the most frequent audiological finding (56,8%, n=54). Myringoplasty was the most frequently performed procedure in patients without cholesteatoma, where those with cholesteatoma more often underwent tympanoplasty with cavity revision and cholesteatoma evacuation. A favourable surgical outcome without complications was observed in 72,6% of cases. The median postoperative recovery duration in both groups was 60 days (IQR: 35–90). Antibiotic use (px=0,628), type of inflammation (px=0,625), and presence of complications (px=0,993) showed no significant association with recovery duration. Subjective hearing improvement in the postoperative period was reported by 66,3% (n=63) of patients. Keywords: chronic otitis media; cholesteatoma; day surgery; otologic surgery.
Surgical treatment outcomes and complication rates of Chronic otitis media in day hospital at the “Headline” clinic
Keywords: Medicīna; hronisks vidusauss iekaisums; holesteatoma; dienas stacionārs; otoķirurģija