Darbs ar literāru tekstu krievu valodas kā svešvalodas stundās vecākajās klases - Kuzņecova, Miļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba mērķis – tekstu atlase pēc situācijām un metodiskā materiāla izstrāde darbībai ar izvēlētiem tekstiem priekš vecāko klašu skolēniem (10-12 klases) no B. Pasternaka darba „Živago Ārsts”, krievu valodas kā svešvalodas stundās.Izvirzītā mērķa sasniegšanai bija uzstādīti sekojošie uzdevumi:1.Izpētīt un izanalizēt Valsts standartu vispārējā videjā izglītībā.2.Izanalizēt krievu valodas kā svešvalodas programmu vidusskolai.3.Izpētīt un izanalizēt metodisko literatūru par doto tēmu.4.Izpildīt daiļliteratūras tekstu atlasi saskaņā ar tēmam par situācijam, rēķinoties ar skolēnu vecumu un spējam, dziļai krievu valodas izpētei un apgūšanai.5.Izstrādāt darba metodiku ar daiļliteratūras tekstu trijos pamatetapos: pirmsteksta, teksta, pēcteksta.Diplomdarbs sastāv no divām nodaļam: 1ma nodaļa „Metodiskie aspekti daiļliteratūras tekstu izmantošanā krievu valodas kā svešvalodas pasniegšanā”, 2a nodaļa „Darbs ar tekstiem no B.Pasternaka romāna „Živago Ārsts” situāciju lasīšanai”. Zināšanu sistēma darbībai ar tekstiem KKS stundās”.Teorētiskajā daļā ir izanalizētas LR Standarta un vispārējās vidējas izglītības Programmas prasības svešvalodas macībās. Lasītprasmes apguves uzdevumiem ir jāatbilst Valsts Izglītības Standartiem un Svešvalodu Standartiem. Visaktuālakais veids darbā ar tekstu krievu valodas kā svešvalodas stundās ir lasīšana. Diplomdarbā definēts komunikatīvas apmācības metodes jēdziens kā pamatmetode svešvalodas izpētei.Autors uzskata, ka pamata mācību-metodiskā vienība svešvalodas apgūšanā ir teksts. Tādēļ praktiskajā darba daļā ir definēti tekstu atlases kritēriji mācību praksei (balstoties uz mācību komplekta „Путь” tēmam. 10. kl.– „Ģimenes albums” (1 cikls), 11.kl. – „Dabai nav slikta laika” (10 cikls), 12.kl. – „Kur brauksim ceļot” (13 cikls)). Izskatīta metodika darbam ar tekstu, tabulas. Piedāvāti papildus teksti un izstrādāta komunikatīvi-orientēta zināšanu sistēma. Darbā ar tekstiem tika izmantotas dažādās metodes: sakotnējās analīzes metode, inscinēšanas metode, problēmspēļu metode, asociāciju metode, viedokļu noteikšanas metode, lomu spēļu metode pēc modeļiem, brīvas improvizācijas metode.Pielikumā ir piedāvāti teksti pie situācijam no B.Pasternaka romāna „Živago Ārsts” , kā arī video ieraksts ar mākslas filmu „Živago Āsts”, video ieraksts ar trīs fragmentu inscinēsanu no romāna tesktiem (11 un 12 klašu skolēni), skolēnu darbi.Pamatmetodes darbā ar tekstiem ir komunikatīvā-mācību metode, lasīšana, teksti, komunikatīvi-orientēta zināšanu sistēma.Diplomdarbs varētu ieinteresēt krievu valodas kā svešvalodas skolotājus.

The purpose of degree work – selection of texts on situations and working out of a methodical material for work with the chosen texts for pupils of the senior classes (10 – 12 class) from B.Pasternak's product "Doctor Zhivago", at Russian lessons as foreign. For achievement of the planned purpose following problems have been put:1.To study and analyse State standard on general secondary education.2.To analyse the program on Russian as to the second foreign language for high school. 3.To study and analyse the methodical literature on the given theme.4.To make selection of texts of fiction according to themes on situations, considering age of pupils and their ability, for deep studying of Russian and full mastering by language.5.To develop a technique of work with the art text on three basic stages: pretext, text, after text.Degree work consists of two chapters: 1st chapter “Methodical aspects of use of art texts in Russian teaching as foreign”, 2nd chapter “Work with texts for reading to situations from B.Pasternak's novel «Doctor Zhivago ». System of tasks on work with texts at RAF lessons ”. In a theoretical part are analysed requirements of the Standard and the Program of general secondary education in LR on training to a foreign language. Problems of training to reading should correspond to State standard by training and the Standard on foreign languages. The most actual form of work with the text at Russian lessons as foreign is reading.In degree work the concept of a communicative method of training is defined as basic method of studying of a foreign language. The author considers that the basic educationaly-methodical unit at foreign language studying is the text. Proceeding from it, in a practical part of work are defined criteria of selection of texts for educational practice (leaning against themes of the educational complete set "Way". 10 cl. – «The Family album» (a cycle 1), 11 cl. – «The nature does not have bad weather» (a cycle 10), 12 cl. – «Where we will go to travel» (a cycle 13)).Is considered the technique of work with the text, tables. Texts and the developed communicatively-focused system of tasks are offered in addition. At work with texts various methods have been used: a method of the primary analysis, a methodof imitation, a method of problem games, a method of associations, a method of revealing of opinions, a method of role games on models, a method of free improvisation. In the appendix are offered texts to situations from B.Pasternak's novel "Doctor Zhivago", and also video record with a feature film "Doctor Zhivago", video record with a performance of three fragments from novel texts (pupils of 11 and 12 classes), work of pupils.The basic methods at work with texts are the communicatively-educational method, reading, the texts, the communicatively-focused system of tasks.Degree work could interest teachers of Russian as foreign.
Work with the Artistic Texts in the Lessons of Russian as a Foreign Language in the Senior Grades
Keywords: Pedagoģija