Devona nogulumiežu slāņkopas uzbūves īpatnības un slāņojuma deformācijas Liepas māla atradnē - Blāķe, Daiga (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā ir veikts pētījums par devona nogulumiežu slāņkopas uzbūves īpatnībām Liepas mālu atradnē, kā arī raksturotas tur sastopamās slāņojuma deformācijas. Darbā ir aprakstīta slāņojuma deformāciju un atradnē sastopamo ar māliem aizpildīto muldveida depresiju izplatība, uzbūves īpatnības un likumsakarības, kā arī interpretēti to veidošanās apstākļi. Šis bija arī darba izstrādes mērķis. Pētījuma izstrādes laikā tika veikta detalizēta 5 augšdevona Lodes svītas atsegumu dokumentēšana Liepas mālu atradnes teritorijā, slāņu saguluma elementu mērījumi, analizēts nogulumiežu granulometriskais sastāvs un veikts ieskats nogulumiežu daļiņu orientācijas pētījumos deformēto un netraucēta saguluma nogulumu kontakta zonā. Muldveida depresiju forma, to garenasu un sānu malu orientācija, smilšakmens bloku, krokoto tekstūru un lūzumu izplatība to malas daļās, kā arī depresiju aizpildījuma materiāla ļoti mazie graudu izmēri liecina, ka tās ir veidojušās noslīdeņu procesu rezultātā Lodes laikposmā. Atslēgvārdi: devons, māli, Lodes svīta, muldveida depresijas, krokas, lūzumi, noslīdeņi.

Bachelor’s thesis is focused on peculiarities of geological structure and bedding deformations of the Devonian deposits at the Liepa clay quarry. The aim of this study is characterization of distribution, peculiarities and regularities of internal structure of bedding deformations and trough-like depressions filled with clay, as well as interpretation of their origin. In this study detailed documentation of 5 outcrops of the Lode formation in Liepa clay quarry, measurements of bedding elements, grain-size analysis of deposits and microscope studies of contacts between deformed and undeformed deposits have been done. Shape of trough-like depressions, orientation of their longitudinal axis and margins, distribution of folded structures and faults in their margins, as well as the small grain size of their infillings lead to conclusion that these large structures have formed in result of slump processes during the Lode time. Keywords: Devonian, clay, Lode Formation, trough-like depressions, folds, faults, slumps.
Pecularities of structure and bedding deformations of the Devonian deposits at the Liepa clay quarry
Keywords: Ģeoloģija